Bu site yetişkinlere yönelik bilgiler içermektedir. 18 yaşından küçükler için uygun değildir.

Eşcinsellik Tercih mi? Yönelim mi?



Hah bi sen eksiktin bu işi irdelemeyen diyebilirsiniz ki ben de dedim zaten kendime lol. Hayır tercihmiş, yönelimmiş, meyilmiş fazla takılmamak lazım aslında lakin bazı kavramların içi doldurulamayınca farklı anlamlar çıkabiliyor. Kimine göre yönelim ve tercih aynı şeylermiş gibi gelebiliyor bu yüzden bir ayırım yapıyoruz ya biz de. Tercih desek tercihler istenildiği zaman değiştirilebileceğinden dolayı eşcinsellikle alakası bile olamaz fakat eşcinselliğin kendi içerisinde tercih olayı vardır o başka bir konu.

Lan erkek adamım erkeklerden hoşlanıyorum ne kasıyon, kasıyoruz bu kadar basit diyip işin içinden sıyrılıyorum :)

Lakin xcoach bloggerı; benim şuradaki yazımdan esinlenerek (bknz. Estetik Ayrıntıda Gizlidir) bir mim oluşturmuş. (o mim de şu oluyor Neden Eşcinselsin?) şimdi işin içinden çıkabildiyseniz :)) devam edin. Benim o mimi cevaplayabilmem için öncelikle bu konuyu yazmam gerekti.

Eşcinsellik basitce; (sanki karmaşık olanı açıklayabilecekmişim gibi ahaha) bir erkeğin veya bir kadının kendi cinsine yönelmesidir. Bunun da tercihi falan olmaz.

- Bu sene antalya dolaylarında tatil yapmayı tercih ettik partnerimle bodrum taraflarını artık avucumuzun içi gibi biliyoruz. Seneye yine gidebiliriz ama bodruma.

Tercih olayı basitce böyle bir şey işte. Bir erkek içinde eşcinsel eğilimler yoksa başka bir erkeğe yaklaşamaz diye düşünüyorum. Sen kalk o kadar sıkıntı çek kendinle barışmak için ailenle karşı karşıya gel falan kasmaya gerek yoktu madem bir "tercih" kadar uzağında idi olay di mi :) tercih etmeyiverirdik !!!

Bir de; özenme olayı var. Kim neye özeniyor yahu doğduk doğalı belli erkek veya kadın kalıpları içinde büyütülüp etrafımızda da o kadar çok özenilecek obje varken (heteroseksüel olarak) delimiydikte halen eşcinselliğin peşinden koştuk.

Peki kaos gl de bu konu nasıl ele alınmış hep birlikte bakalım;

     Son günlerde eşcinseliğin “tercih” mi, yoksa “yönelim” mi olduğu sorusu üzerinden götürülen bir tartışma var, çeşitli ortamlarda... Aklıselim insanlar/yazarlar biraz da tıp literatürünü karıştırarak bunun bir tercih değil “insanın elinde olmayan” bir durum, yani cinsel yönelim olduğuna kanaat getiriyorlar.

     Bu sonuçtan yola çıkarak -her ne kadar iyi niyetli olsalar da- insanın kendi iradesine dayanmayan bir varoluş türü için suçlanamayacağını, elinde olmayan bir sebepten ayrımcılığa maruz kalmaması gerektiğini savunuyorlar. “İyi güzel, sonuçta korumacı bir tavır var bu yaklaşımın arkasında” deyip de geçmeyin...

     Kimseyi tatmin etmeyen argüman: Tercih değil yönelim
     Gerçekten de tıp literatürü son kertede eşcinselliğin bir tercih değil, cinsel yönelim olduğunu, yani dürtüsel ve karşı konulamaz bir durum olduğunu; bu nedenle de tedavi edilebilecek bir olgu/hastalık olmadığını salık veriyor! Fakat cinsel yönelimlerle tercihlerin iç içe geçtiği durumlarda “tercih değil yönelim” argümanı herkesi tatmin etmiyor. Keza travesti bireylerin duygusal anlamda kendilerini mevcut biyolojik cinslerinden farklı bir cinse ait hissetmeleri yönelim kategorisine giriyor olabilir, ancak “vesti” halleri yani karşı cinsin giysilerine bürünmeleri yönelimin ötesinde bir tercih ve bir eylemdir!

    İşte bu nedenle meseleye sadece ‘eşcinsellik tercih değil yönelimdir’ savunmasıyla yaklaşıldığında travesti bireylerin konunun dışında kalması söz konusudur.

    Dört yanı normlarla çevrili bir dünya
    Sadece travestilik değil, toplumsal cinsiyetçiliğin ve kökü ataerkilliğe dayanan her türlü muhafazakar yaklaşımın yapı itibariyle tüm farklılıkları ve normdan sapma teşkil eden halleri dışlama, ötekileştirme eğilimi gösterdiğini biliyoruz.

... diye devam ediyor... Şu ilgili yazının linki devamını okuyabilirsiniz. Ben konuma yetecek kadarını aldım :)

...

O zaman Eşcinsellik bir yönelim iken Eşcinseller arasındaki farklılıklar "tercihlerden" kaynaklanıyor diyebiliriz. Mesela x-coach kıllı göbekli birinden hoşlanıp onu çekici buluyor iken bende hiçbir etki yaratmıyordur gibi.

Aynı konu bir forumda tartışılmış orada da güzel bir yorum gelmiş onu da aktarıp bitiriyorum;

"
Eşcinselliğin bir tercih veya yönelim, veya her ikisi birden olduğunu söyleyerek, birbirleriyle bağlantılı olduklarını veya olmadıklarını ifade ederek konunun yalnızca üst tabakasını kaşımış oluruz. Bu, 6-7 paragrafta incelenebilecek bir konu değildir. Konunun biyolojik yüzü var, toplumsal ve psikolojik yüzü var, bireysel yüzü var (kişinin çocukluğu, geçmişi, yaşadıkları, dünya görüşü vb)...

Ancak, bu konuda benim de söylemek istediklerim var. Yazıda da belirtildiği gibi, hoşlanma kısmı karşı konulamaz bir dürtü olabilir. Yalnız, eşcinselliğini dışavurma, hoşlanılan hemcinse yaklaşma kesinlikle opsiyonel. Tercihe bağlı yani. Bildiğiniz gibi, eşcinselliğini açık ve gizli şekilde yaşan insanlar var. Açık olarak yaşayanlar, öyle yaşamak zorunda oldukları için değil, öyle tercih ettikleri için yaşyıorlar, aynı gizli yaşayanlar gibi.

Tabi bu durumun bir de başka bir açılımı var. Bilgi eksikliğinden, eşcinsel olup olmadığını bilmeyen, hayatı boyunca da anlamayan çok fazla insan var. Yani o halde, eşcinselliğin bir dürtü mü yoksa tercih mi olduğu sorusunu yalnızca eşcinselliğin ne olduğunu tam olarak bilen ve kendisinin eşcinsel olup olmadığını anlayabilen insanlar üzerine mi soruyoruz?


Şu da ilgili blog
O Gay; Ben de... Blog Yazarı

4 yorum:

  1. çok iyi bi yazı olmuş tebrikler :)

    YanıtlaSil
  2. heteroseksüel dişi kuzenim; "tercih" olarak biliyor, her ne kadar ben "doğuştan" desemde :/ ayy bi de bunun okul zamanında gay, lezbiyen, travesti arkadaşları varmış o.O aktif pasif ne onu bile biliyor oha oldum. haliyle böyle olunca ben de yine coming out olma sancıları başlıyor. tenhada yakalarsam out olurum ben buna... yoksa her buluşmamızda bana facebook'undan kız ayarlamaya çalışıyor; gına geliyor artık!!! konu konuyu bağlıyor işte ^.^ bir ara bahsedeyim ben bundan dii mi.

    YanıtlaSil
  3. @bi'adam; teşekkürler :)

    @karakedi; bence kuzenin gay o.O sana bolca yoklama çekmiş ama sen anlamamışsın hıh :)) evet bence bu konuya değin.

    YanıtlaSil
  4. Gizzel yazı beğendim. Bence de eşcinsellik tercih değil ama kendi içinde tercihleri var. Tişikkirlir sipirmin :)

    YanıtlaSil

Yaz yaz için de kalmasın