Bu site yetişkinlere yönelik bilgiler içermektedir. 18 yaşından küçükler için uygun değildir.

Matthew Shepard ve Nefret Cinayetleri


Matthew Wayne Shepard; bundan 13 yıl önce bugün sırf homoseksüel olduğu için vahşice ölüme terk edilen gencin adı. Öldüğünde daha 21 yaşında idi. O yıldan öncesi de olduğu gibi bugüne kadar da halen nefret cinayetleri acımasızca devam etmekte. Bu ismi ve işlenen cinayeti çoğunuz duymuşsunuzdur zaten, duymayanlar için tekrar edecek olursak;

Matthew Wayne Shepard (1 Aralık, 1976 - 12 Ekim, 1998) Amerikalı homoseksüel bir üniversite öğrencisiydi. 7 Ekim'de Russell Henderson ve Aaron McKinney adında iki genç ile tanıştı. İki genç,Shepard'ı evine kadar götürebileceklerini söylediler ancak onu uzak,kırsal bir alana götürüp orada çeşitli işkencelere maruz bıraktılar ve bir çite bağlayıp onu orada ölüme terk ettiler. Shepard, Aaron Kreifels adında bir bisikletçi tarafından bulundu ve bulunduğunda Shepard komadaydı. Shepard, 12 Ekim'de saat 12.53'de hayatını kaybetmiştir. İki gencin Shepard'a işkence edip öldürmesinin nedeni Shepard'ın homoseksüel olması olarak bilinir. Shepard'ın öldürülmesi ile birlikte ABD'de nefret suçları kapsamına ilk kez cinsel yönelim kavramı da dahil edilmiştir.(wikipedia)

__

Bu kisi bir cite baglanmis ve olunceye kadar degil, doven 'kisi'ler dovmekten vazgecinceye kadar dovulmustur. nefretciler, nefret makineleri sizmak ya da karilarini dovmek ya da turlu turlu baska kotulukler yapabilecekleri yeni kurbanlar bulmak icin oradan ayrildiktan sonra kalan bir kac nefeslik canini kollari iki yana acik, cite bagli, basi asagi sarkarken vermistir. Üzerinde yirtilmis kareli oduncu gomlegi ruzgarda sallaniyor gibiydi. icinde kana bulanmis beyaz bir tshirt. cesedinin fotografi, sanki neresine odaklamaya calissam orasi bulaniklasan, hatirlamaya icimin, gucumun yetmeyecegi bir gercek (ripley - ekşisözlük)

__

1998 senesinde Wyoming'in Laramie kasabasında eşcinsel olduğu için homofobikler tarafından tartaklanarak ölüme terk edilmiş kişi. öldürüldüğünde 21 yaşındadır. nefret suçu kavramının beraber anıldığı kişi olmuş ve nefret suçu kavramının kapsamına cinsel yönelim/sexual orientation/glbtq kavramlarının dahil edilmesine vesile olmuştur. cinayet ile ilgili olarak the laramie project isimli film çevrilmiştir. film belgesel niteliğinde olup, röportajların canlandırılması şeklinde çekilmiştir.(ride -  ekşisözlük)

__

cesedi bulunduğunda yanı başında bir geyik duruyormuş matt'in. annesi için teselli kaynağı olmuş bu, son nefesini verirken oğlu yalnız olmadığı için.

istiyorum ki, biz buralarda eşcinsellik hastalıktır, değildir, ben normalim sen ibnesin tartışmaları yaparken; 21 yaşında çite bağlanıp dövülerek, 18 saat boyunca ölüme terkedilen matthew shepard'ı hatırlayalım. istiyorum ki, nefret suçları son bulsun, bizim de herkes tarafından, herkes gibi hayatımızı yaşayabileceğimiz ve bu hayatta başarılı olabileceğimiz bilinsin. (carnivean - ekşisözlük)



__



Bir çok nefret cinayeti işleniyor Matt'in cinayeti ise dünya basınında ve ABD büyük infialler yaratması ve olaya herkesin yönelmesi. Bu sayede ABD de "cinsel yönelim" ve "nefret cinayetleri" ile ilgili yasalar çıkmıştır.


Sevgili Matthew; umarım gittiğin yerde huzuru ve istediğin gibi bir yaşamı bulursun. Seni ve senin gibi nefret cinayetlerine kurban gidenleri sevgi ve saygıyla; sizleri öldüren canileri de lanette anıyorum.

The Laremie Project filmini izlemenizi tavsiye ederim...
O Gay; Ben de... Blog Yazarı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yaz yaz için de kalmasın