Bu site yetişkinlere yönelik bilgiler içermektedir. 18 yaşından küçükler için uygun değildir.

Psikoseksüel Bozuk, Eşcinsel ve Askerlik


"Askerden Muaf 
Olanlar Anlatıyor"

Muayene esnasında "Ben Eşcinselim" dediğimiz zaman ve yasal hakkımız olan "Askerlikten Muaf" raporunu almak isteyenlerin ne gibi prosedürlerle karşı karşıya kalacaklarına ilişkin başımdan geçmediği için ve ben askerliğimi yapmak istediğimden dolayı bilgi verememiştim. Gerek gelen yorumlar ışığın da gerekse sağda solda bu konunun halen muallakta kalması sebebiyle sağlam kaynaklar olarak gördüğüm 1-2 yerden bu süreci yaşayanların ne gibi durumlarla karşı karşıya kaldıklarını buraya aktarmak istiyorum.

Eşcinsel bir erkek olarak ve psikolojik bozukluğum yok her erkek gibi ben de askerliğimi yapacam dediğim için aktardıklarım; "askerlikten nasıl yırtılır" , "nasıl muaf olunur" anlamı taşımasın. Böyle bir niyetim yok. Gerçekten de baskı altında yaşayamayacak, psikolojisi bozuk olmasa bile ağır şekilde psikolojik darbe alacağını varsayan (ki her erkeğin psikoloji kesin bozuluyordur), diğer askerlerin hem sözlü hem de fiziksel tacizine maruz kalacaklarını düşünen eşcinsel arkadaşlarımız "askerlik yasası" gereği kendilerine verilen haklardan faydalanabilirler. Gelelim örneklere;

İlki Psikoseksüel Bozuk adı altında KaosGL de yayınlanan yazı;

____

Kim mi bu psikoseksüel bozuk? Benim. Üstelik raporum da var. Üzerinde de diyor ki; “Rahatsızlığı: Psikoseksüel Bozukluk. Barışta ve sevkte askerlik yapmaya uygun değildir.

KAOS GL – 25/09/2008
Sercan - İstanbul 

Aslında TSK’dan bu raporu almak (bazıları “pembe tezkere” de diyor) uzun süredir aklımda bir soru işaretiydi. Bunu düşünürken pek çok kişi ile konuşup bilgi ve tecrübe paylaşımı yapmaya çalıştım. Tahmin edersiniz ki bu konu ile ilgili yazılı çok az kaynak var. Ben de hem dinlediğim, hem de kendi tecrübelerimi birleştirerek, bu raporu almayı düşünen eşcinsellerin sorularını yanıtlayabilecek bir kaynak oluşturmaya karar verdim. 

Başlarken önemli not

Başlamadan önce önemli bir konunun altını çizmek istiyorum. Bu raporu alma sürecinde yaşayacaklarınız askerlik şubenize, sevk edileceğiniz hastaneye, hatta aynı hastane içinde karşınıza çıkacak olan askeri ya da sivil doktora, hatta memura göre değişiklikler gösterecektir. Ne yazık ki uygulamanın çok kemikleşmiş bir standardı yok. Hatta celp dönemleri arasında dahi farklılıklar oluşabiliyor. Dolayısı ile burada anlatılanları bir genel rehber gibi kabul edip, her şeye hazırlıklı olmanız en iyisi. 
Eşcinsel isem askerlikten rapor almak zorunda mıyım?

Kesinlikle hayır. Pek çok eşcinsel (hatta çoğunluk) askerlik sürecini kendini saklayarak geçirebiliyor. Askerlik mesleğinde olan eşcinsellerin varlığını da biz kendi tecrübelerimizden biliyoruz. Yani askerlik yapmak istiyorsanız buna bir engeliniz yok. Hatta görünüm olarak oldukça efemine bile olsanız askerlik şubeniz sizi talebiniz olmadan “bunda bir gariplik var” diyerek hastaneye sevk etmeyecektir. Ancak askerlik şubesindeki yoklama/muayene sürecinde eşcinsel olduğunuzu beyan ederseniz bu sevki siz istemeden de yapabilirler. Kısacası askerlik yapmak istiyorsanız, eşcinselliğinizle ilgili bir beyanda bulunmayın ve süreci normal olarak işletin. Bir sorun çıkmayacaktır.  

Neden rapor almalıyım?

Askerlik yapmak istememenizi etik ya da siyasi nedenlerinin dışında bir eşcinsel olarak geçerli kılacak başka nedenler de mevcuttur. Bunlardan ilki eşcinsellerin aile, işyeri ve yaşadıkları diğer toplumsal ortamlarda baskı altında kalmalarıdır. Eğer askerlik sürecinizde eşcinselliğinizin belli olabileceği kaygısını taşıyorsanız yapmamanız uygun olacaktır. Keza bu nedenle mobbing, psikolojik baskı ve hatta fiziksel şiddete maruz kalabilirsiniz. Homofobik üslerin olduğu bir ortama düşme olasılığınız bile mevcuttur. Eşcinsel olduğu için kendi ailesi tarafından infaz edilen arkadaşlarımızın olduğu ülkemizde, hele bir de silahların olduğu askerlik ortamından çekinmeniz son derece doğaldır. Aynı yatakhaneyi pek çok kişi ile paylaşacağınız bu ortamda birinin size “bana yan baktı”, “bana o gözle baktı” diyerek şiddet uygulaması olasıdır.

Hangi meslekler rapor almamalı?

Eğer devlette çalışma ihtimaliniz yüksek olan bir meslekte iseniz bu raporu almadan önce bir kez daha düşünmelisiniz. Keza raporunuzda askerlik yapamama nedeniniz yer alacaktır. Bu gelecekte iş arayışınızı ve ortamınızı etkileyebilir. Özellikle öğretmenlik branşlarında okuyanların özel sektörde çalışacak bile olsalar askerliğini yapması kendi faydalarına olacaktır. 
Raporda ne yazıyor?

Raporunuzda “cinsel kimlik bozukluğu”, “psikoseksüel bozukluk” ya da “ileri derecede psikoseksüel bozukluk” yazabilir. Ayrıca bunların kodları da yer alacaktır. Çoğu özel sektör iş yeri işe girişte askerlik ile ilgili raporu sizden talep etmezken, bazı büyük şirketler edebilirler. Şirketlerin bu konudaki prosedürleri ise şirketten şirkete değişebilir.
  
Ne zaman başvuracağım?

Eğer raporu almaya karar verdiyseniz en yakın celp döneminde başvuru yapabilirsiniz. Celp dönemlerini öğrenmek için en doğru adres TSK’nin web sitesi olacaktır. Ya da size en yakın askerlik şubesini arayarak öğrenebilirsiniz. 
Rapor almak adına nereden başvurmam faydalı olur?

Açıkçası bu tamamıyla sizin şansınıza kalmış. Raporu daha kolay ya da daha zor veren bir askeri hastane yok. Sevk zamanınıza ve denk geldiğiniz doktorlara göre süreciniz daha kolay ya da zor geçebilir. İstediğiniz askerlik şubesinden başvurmanız mümkündür. Şubeler sizi bağlı oldukları askeri hastaneye sevk edeceklerdir. Başvuracağınız şubeyi arayıp hastaneyi öğrenebilirsiniz. Ben raporu İstanbul GATA’dan aldım. 

ÖN HAZIRLIK

Önemli 2 nokta
O Gay; Ben de... Blog Yazarı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yaz yaz için de kalmasın