Bu site yetişkinlere yönelik bilgiler içermektedir. 18 yaşından küçükler için uygun değildir.

Askerden Muaf Olanlarlar Anlatıyor -3-


Bir önceki yazı için tıkla...

HASTANE SÜRECİ

Hastanede nasıl görüşmeler yapacağım?



Bu gideceğiniz hastaneye göre değişiklik gösterebilir. Ben size kendi sürecimi anlatacağım. Hastaneye gittiğinizde ilk yapmanız gereken baştabipliğe mühürlü zarfınızı açtırıp Psikiyatri’ye sevk almak. Sabah erken giderseniz sıranın önlerinde yer alabilirsiniz. Psikiyatri servisinde ilk olarak bir psikiyatrın karşısına çıkacaksınız. Kendisine çok uzatmadan, kısa ve net bir şekilde eşcinsel olduğunuzu, bu nedenle askerde zorluklar yaşayacağınızı düşündüğünüzü ve askere gitmek istemediğinizi belirtin. Yaşayacağınızı düşündüğünüz zorlukları gerekirse net, ayrıntılı ve örnekler vererek anlatın. Çoğu İstanbullu psikiyatr ya da psikolog Lambda İstanbul derneğinden haberdarlar. Lambda’dan bilgi ve yönlendirme aldığınızı gerekirse söyleyin. 


Bundan sonra psikiyatr sizi bir psikologa yönlendirecek. GATA’daki psikolog bana 3 test uyguladı. Siz daha çok, daha az ya da hiç testle karşılaşmayabilirsiniz. Bana yapılanlardan ilki her psikiyatriye sevk olana standart olarak uygulanan 500 küsur soruluk ve sorulara EVET/HAYIR olarak yanıt verdiğiniz test idi. Bunu kendinize göre cevaplayın. Eğer bilinçli olarak abartmaya ya da bilgi saklamaya çalışırsanız test geçersiz çıkabilir. İkinci olarak Ev-Ağaç-İnsan testi var. Bunu İnternet’te araştırırsanız bilgi bulabilirsiniz. Ana fikir olarak sizden bir ev, bir ağaç, bir de insan çizmeniz isteniyor ve bunlar üzerine yazılı olarak soruları yanıtlamanız isteniyor. Son olarak da cümle tamamlama testi var. Burada da verilen bazı kelimelerle başlayan cümleler kuruyorsunuz (annem, erkekler, keşke, aile, hayat, vs). Bu üç testte de özel bir şey yapmanıza gerek yok. Kendiniz gibi olup cevaplar ve doldurursanız sorun olmayacaktır. Bu testlerden sonra psikolog sonucu değerlendiriyor ve sizi mülakata alıyor. Esas önemli olan kısım bu mülakat. Raporunuzu yazacak olan kişi aslında bu psikologdur. Dolayısı ile onu ikna etmeniz önemlidir. Psikologa gerekirse yanınızda getirdiğiniz delilleri sunabilirsiniz.


Size sorulacak olan sorular şu başlıklarda toplanacak; 

- Ne zamandır farkındasınız? 

- Nasıl bir hayat sürüyorsunuz? 

- Kadın kıyafetleri giyme, makyaj yapma, vs eğilimleriniz var mı? 

- Cinsel yolla bulaşan hastalığınız var mı/geçirdiniz mi? 

- Gelecekte nasıl yaşamayı düşünüyorsunuz? 

- Gündelik hayatınızda kendinizi nasıl saklıyorsunuz/saklıyor musunuz? 
- Neden askerlik yapmak istemiyorsunuz?



Bunların hepsine açık yüreklilikle cevap verebilirsiniz. Ancak özellikle “kendimi çok iyi saklıyorum, kimse anlamıyor” iddiasında olursanız size “istersen bu şekilde askerlik yapabilirsin” baskısı gelebilir. Mülakattan sonra psikolog raporunuzu yazacak. Bundan sonra hastaneye göre iki farklı uygulama olabilir. Psikologdan aldığınız raporu ilk görüştüğünüz psikiyatr direk onaylayıp sizi hastanenin Sağlık Kuruluna sevk edebilir. Ya da psikiyatr sizi hastanenin Sağlık Kuruluna sevk etmek üzere hastanenin Psikiyatri Konseyine sevk edebilir. Benim başıma GATA’da ikincisi geldi. Yani bir adım fazla görüşme yaşabilirsiniz. İkinci olasılıkta size bir gün verecekler ve o gün gelip hastanenin Psikiyatri Konseyine çıkacaksınız. Burada sadece psikolog ve psikiyatrlardan oluşan bir grup doktorla grup mülakatı yapmanız gerekecek. Bu mülakat yaklaşık olarak size test yapan psikolog ile yaptığınızın aynısıdır. Ancak burada sizi grup halinde vazgeçirmeye çalışanlar ya da üzerinize gelenler olabilir. Sinirlenmeden, ne istediğinizin bilincinde, açık ve net konuşmalar yapın. Sorulara yanıt verin ve neden askere gitmek istemediğinizin altını örneklerle çizin. Sürenizin az olduğunun bilincinde fazla uzatmayın. Kısa ve net olun. Psikiyatri Konseyi gerekirse yanınızda getirdiğiniz delilleri görmek isteyecektir ve bazılarını da sizden alabilir. Bundan sonra geriye son bir adım kalıyor o da Sağlık Kurulu. Sağlık Kurulu her branştan doktordan oluşuyor ve bir mülakata almıyor. Sadece bölümlerden gelen raporları onaylıyor. Raporunuzun askere alınmanız ya da alınmamanız yönünde mi yazıldığını son ana kadar bilemeyeceksiniz. Sağlık Kurulu’na girdiğinizde size raporunuzun sonucu söylenecek ve parmak iziniz karşılığında raporunuz verilecek. Raporunuzu teslim aldıktan sonra hemen sevk aldığınız şubeye dönün ve raporunuzu teslim edin. Şubede ekstra bir işlem yapmak zorunda kalmayacaksınız. Bundan sonra işiniz bitmiş demektir. Elinizde raporun bir kopyası olarak şubeden çıkacaksınız. 


Eğer sevk aldığınız şube kendi askerlik şubeniz değilse, sevk aldığınız şube raporu kendi askerlik şubenize ulaştıracak. Her iki halde de sonradan adresinize bir tebliğ ile raporun orijinali gelecek. 


Peki ya alamazsam?


Bu süreç sonunda raporu askere gitmemeniz yönünde alamamanız da olasıdır. Bu durumda dahi her şey bitmiş olmuyor, raporunuzu MAHKEME yoluyla almanız gerekiyor. Hemen yapmanız gereken şey Lambda İstanbul’a ya da Ankara KAOS GL’ye başvurmak. Bu dernekler sizi daha önce hastaneden rapor alamayıp mahkeme yolu ile rapor alan örneklerin detaylarını vererek dernek avukatlarına ya da konu ile ilgili başka avukatlara yönlendireceklerdir. Benim kişisel olarak başıma gelmediği için bu sürecin ayrıntılarını tam olarak bilemiyorum. Ancak mahkeme ile uğraşmak biraz sorunlu olsa da pozitif sonuç alabilme olasılığınızın çok yüksek olduğu bir süreçtir. 


Son sözler


Kişisel düşüncem Türkiye’de eşcinsellerin askerlik yapmak istememeleri için geçerli nedenler olduğu yönündedir. Zaten okul, aile, iş gibi ortamlarda gerilimler ve baskılar yaşayan bizlerin bu şekilde kapalı ve as/üs ilişkisinin olduğu ortamlarda yaşayabileceğimiz sorunlar daha da büyüktür. Ayrıca silahların olduğu bu ortamda can güvenliğimiz bariz bir şekilde tehlikede olacaktır

Bu geçerli nedenler eşliğinde ne istediğinin ve haklarının farkında bir eşcinsel olarak bu raporu alma sürecine girdiğinizde sonuç alamamanız için bir neden yoktur. 

Raporu almaya karar veren herkese başarılar. 


Sorularınız olursa danisma@kaosgl.org] veya [hukuk@kaosgl.org] adreslerine yazabilirsiniz. 


KAYNAK


__


Başka bir forumdan kendisinden izin alarak aktaracağım başka bir "muaf olma" olayını ilerleyen günlerde aktaracağım...
O Gay; Ben de... Blog Yazarı

10 yorum:

  1. tanrıdan 130 kiloyum da kilodan yırtabiliyorum :D

    YanıtlaSil
  2. Bize bir nevi amme hizmeti yapar gibi toplu bir şekilde bu olayı aydınlatmaya çalışman çok güzel.. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  3. @x-coach; bu durumu kaç yaşına kadar takip ediyorlar? Duyduğum kadarı ile yılda belli olmayan bir zamanda (aniden) çağırıp tekrar tartıyorlarmış falan doğru mudur?

    @Bi'gay; rica ederim; ben teşekkür ederim efenim,

    YanıtlaSil
  4. 5 seneymiş.
    ollllldu. çağırsalar da gitmem ki :D

    YanıtlaSil
  5. Detaylı bilgi için çok teşekkrler

    YanıtlaSil
  6. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  7. Merhaba;

    benim merak ettiğim bir konu var. eşcinsellik dolayısıyla muaf olduğumuzda "tezkere" yada bir işe girdiğimizde "askerlik durum belgesi" olarak istenen belgede muaf durumu karşısın da ne yazdığıdır?

    aydınlatırsanız beni çok sevinirm.

    şimdiden tşk ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. o konu hakkında bilgim yok :// ama duyar ya da görürsem değinirim

      Sil
  8. O belgede özel durumunuzdan bahetmez, askerliğe elverişli değildir vs yazar. yani Özel hayatınızda sizi sıkıntıya sokan bir açıklama yazmaz orda..

    YanıtlaSil
  9. ben eşcinsel olduğum için çürük aldım. Tabi önce bi askerlik nasıl diye merak ettim. 2 ay dayandım gittim komutana söyledim. o da beni direk psikiyatriye gönderdi.

    Sonra bir ay hava değişimi, ardından çürük...

    YanıtlaSil

Yaz yaz için de kalmasın