Bu site yetişkinlere yönelik bilgiler içermektedir. 18 yaşından küçükler için uygun değildir.

LGBTTQİAPD - Tanıyoruz - D - Demiseksüel


Selam;

Bir önceki yazımızda P harfini yani Panseksüel konusunu ele almıştık okumayanlar için tıkla ==> P - Panseksüel


Eneemmm incele incele bitmedi altını deşşek daha ne seksüeller çıkacak lol bir birleri ile bir şekilde bağıntılı olan yönelimleri harf harf etiketlemenin ne alemi varsa :P neyse efenim son olarak Demiseksüellik olayını inceleyeceğiz ve bu konuyu kapatacağız umarım.

Neymiş bu Demiseksüel ?



Efenim aseksüellik ile cinsel istek duyma arasında gidip gelen bir tanım lol. Şöyle ki "duygusal bir şeyler hissetmem lazım yoksa cinnaahhh olmaz" diyenler için kullanılıyor. Eee hepimiz öyleyiz zaten aşık olmadan asla diyoruz o zaman hepimiz demiseksüeliz mihi ^_^ diye düşünebiliriz. Lakin bu demiseksüeller daha çok aseksüelliğe yakın olup çok zor beğenenler olsa gerek zira bir çok insan "duygusal olarak sevmeden asla" diyor zaten dur bakalım bu konu hakkında net üzerinde neler denilmiş;

Bir demiseksüel, birisiyle güçlü bir duygusal bağ kurmadıkça cinsel çekim hissetmeyen kişidir. Bu güçlü duygusal bağdan kaynaklanan cinsel çekim romantik ilişkilerde yaygın görülse de, hiç bir zaman romantik ilişkilerle sınırlandırılamaz. Demiseksüel terimi, seksüelliğin ve aseksüelliğin ”ortasında, arasında” olan yönelimden gelir. Bununla beraber bu terim demiseksüellerin eksik ya da yarı cinselliği olduğu anlamına gelmez, ve ne de duygusal bağ olmadan cinsel çekimin tam cinsellik için gerekli olduğu anlamına gelir. Genel olarak demiseksüeller hiç bir cinsiyetten hiçkimseye karşı cinsel istek duymazlar; ancak bir demiseksüel bir başkasına duygusal olarak bağlandığı zaman ( duyguları romantik aşk ya da derin arkadaşlık olsun) cinsel çekim ve arzu duyar; ama sadece bu özel partner ya da partnerlere karşı.

Demiseksüellik bir yönelim* olarak seksüellere anlatıldığı zaman, seksüeller genellikle bunu doğuştan gelen bir yönelimden ziyade takdire şayan bir seçim sanarak hata yaparlar. Demiseksüeller uzak durmayı seçmezler, onlar yalnızca yakın bir ilişki oluşana kadar cinsel çekim duymazlar.

Teorik bir modele göre**, kendini demiseksüel olarak tanımlayan bir insan, birincil cinsel çekim duymaz ama ikincil cinsel çekim duyar. Bu modelde birincil cinsel çekim kişinin görünümü, kıyafeti, kişiliği gibi dış niteliklerine dayanırken; ikincil cinsel çekim genellikle romantik bir ilişkiden veya sosyal konumdan ya da ilişkideki kişinin diğerine ne şekilde yakın olduğundan kaynaklanan çekimdir.

Görünüş ve kişilik gibi faktörler demiseksüeller için birincil cinsel çekimi etkilemediği halde (çünkü demiseksüeller birincil cinsel çekimden etkilenmezler), bu gibi faktörler romantik çekimi etkileyebilir tıpkı daha başka yönelimlerde olduğu gibi.

Demiseksüellik, bazı insanlar için romantik veya cinsel ilişkileri daha zor hale getirebilir. Demiseksüeller sık sık ”sadece arkadaş” olmanın cinsellikle ilk izlenimini söylerler/yaparlar ki cinsel değeri ilişkide daha az yapabilir.


Demiseksüellerin, aseksüellerle genellikle çok sağlam olmayan bir ilişkileri olur çünkü demiseksüellerin hissettikleri zamanla cinselliğe dönüşebilir ki aseksüeller bunu uygunsuz ve beklenmedik bulabilirler. Her iki durumda da, birinin kendi yönelimi ve bunun partnerinin yöneliminden ne şekilde ayrıldığını iyi kavraması yanlış anlaşılmaları çözümleyerek iletişimi kolaylaştırmada yardımcı olabilir. Kaynak

ayy acaba demiseksüel miyim diye kendini test etmek isteyenler için ise test



Her yazının altında ilgili oluşumun bayrağını ekledim. Bu da demiseksüel bayrağı imiş efenim.

konu ile ilgili yanlış veya eksik bir bilgi olursa yorum kısmından yazmayı unutmayın lütfen..

Ogaybende Blog Yazarı

LGBTTQİAPD - Tanıyoruz - P - Panseksüel


Selam;

Bir önceki yazımızda A harfini yani Aseksüel konusunu ele almıştık okumayanlar için tıkla ==> A - Aseksüel


LGBT şemsiyesi altındaki oluşumları incelemeye devam ediyoruz. Şimdiye kadar L-G-B-T-Q,İ ve A harfini inceledik. Daha ne kadar gerekli gereksiz harf eklenir sonuna bilinmez ama ne kadar gerekli olup olmadığı da tartışılır. Yazı dizisinin sonunda bu konu hakkındaki düşüncelerimi de ekleyip bu sayfayı da kapatıcam efenim koskoca Temmuz ayı sırf bu konulara gitti (:P) Temmuz ayına tıkladıkları zaman aşağıdan yukarı harflerin çıkması hoş oldu bence Ağustos ayına bırakmadan bitirmem lazım (bitiremedi)

Neyse konuyu uzatmadan hemen Panseksüelliğe bir bakış atalım neymiş ne değilmiş;

Peki Panseksüel Nedir?



(o.O)

Türkçe kaynak az olmakla birlikte anladığımız kadarıyla şöyle efenim; vikipedia;

Panseksüellik veya omniseksüellik, (Türkçe: tüm); "pan" sözcüğünden türetilmiş bir tür cinsel yönelim terimidir. Bu yönelimi olan kişiler her türlü cinse karşı ilgi duyabilmektedir.

Panseksüel teriminin yerine kimi zaman "Antroseksüel" veya "Omniseksüel" (insan sevici) terimleri kullanılmaktadır. Bu cinsel yönelim, sadece yaşayan insanlara karşı duyulan bir yönelimdir. Nekrofili, zoofili veya ensest gibi psikolojik parafili çeşitleri, panseksüel teriminin sınıfına girmemektedir. Diğer taraftan Panseksüellik estetik temeller üzerine gelişmiş bir cinsel yönelim olup, biyolojik cinsiyet ayrımı yapmaksızın karşı ya da aynı cinse karşı duyulan cinsel hazzın varlığını ifade eder.  (Kaynak)

Tanıma bakarak hareket edecek olursak bu bildiğimiz biseksüellik yahu diyebiliriz. Ben de öyle dedim. Ama ufak nüans farkları var diyorlar. Peki neymiş bu ufak nüans farkları efenim biseksüel birey hem erkek hem de kadını sevip, aşık olup cinsel ilişki yaşar iken panseksüel ise kadın, erkek, transeksüel, biseksüel, aseksüel, interseks artık aklınıza ne gelirse insan olsun yeter (o.O) düsturuyla hareket ediyor imiş. 

Biseksüellik bunun alt grubu diyenler olduğu gibi hayır efendim asıl paseksüellik biseksüelliğin alt gurubu diyenler de mevcut.

Şuradan da her kafadan çıkan ayrı sesler arasından uygun seçimi yapabilirsiniz komik girdiler de mevcut :)) Şurada


Her yazının altında ilgili oluşumun bayrağını ekledim. Bu da panseksüelliğin bayrağı imiş efenim.

konu ile ilgili yanlış veya eksik bir bilgi olursa yorum kısmından yazmayı unutmayın lütfen..

Yarın D :)))
Ogaybende Blog Yazarı

LGBTTQİAPD - Tanıyoruz - A - Aseksüel



Selam;

Bir önceki yazımızda İ harfini yani İnterseks konusunu ele almıştık okumayanlar için tıkla ==> İ - İnterseks


LGBT şemsiyesi altındaki oluşumları incelemeye devam ediyoruz. Şimdiye kadar L-G-B-T-Q ve İ harfini inceledik. LGBT nin LGBT olarak kalması taraftarı iken artık sonuna İ harfini de ekliyorum LGBTİ bakalım ilerleyen tanımlar bunu değiştirebilecek mi?

Peki Aseksüel Nedir?




Aseksüellik en kaba tabiri ile hiç bir şekilde herhangi bir cinse cinsel çekim duymayan kişilere deniyor. Lakin işin işine girip biraz okuyunca "farklı" tanımlarla karşılaşabiliyorsun. Örneğin kişi cinsel organdan ve birleşmeden hoşlanmıyor ama duygusal bir çekim duyabiliyor imiş.

Ayrıca Aseksüelliğin bir "tercih" olduğunu söyleyenlerin yanında "cinsel yönelim" olarak ele alanlar da var.

Bakalım kaynaklar neler diyor;

Aseksüellik; herhangi birine yönelik cinsel çekim eksikliği veya cinsel etkinlikteki ilgi düşüklüğü veya yokluğu. Bir cinsel yönelim eksikliği olarak veya heteroseksüellik, eşcinsellik ve interseksüellik yanındaki dördüncü bir varyasyon olarak düşünülebilir. 2004'te yapılan bir çalışmada aseksüelliğin yaygınlığı %1 olarak belirlenmiştir.

Aseksüellik, davranışsal ve genellikle bireyin kişisel veya dini inançları gibi unsurların üzerinde etkili olduğu, cinsel etkinlikten kaçınma ve bekarlıktan farklıdır; cinsel davranışın aksine, cinsel yönelimin "kalıcı" olduğuna inanılmaktadır. Bazı aseksüel kişiler romantik partnerlerini memnun etme arzusu ya da çocuk sahibi olma arzusu gibi çeşitli nedenler dolayısıyla, cinsel çekim veya seks arzusu eksikliğine rağmen cinsel etkinlikte bulunabilirler.

Bir cinsel yönelim olarak aseksüelliğin kabulü ve bilimsel araştırma alanı açısından halen oldukça yenidir, hem sosyoloji hem de psikoloji bakımından büyüyen bir araştırma alanı olarak gelişmeye başlamıştır. Bazı araştırmacıların aseksüelliğin bir cinsel yönelim olduğunu savunmasına karşın, bazı araştırmacılar ise aynı görüşte değildir.


İnternet ve sosyal medyanın ortaya çıkışından bu yana çeşitli aseksüel topluluklar oluşmaya başlamıştır. Bu topluluklardan en hızlı büyüyen ve en bilineni David Jay tarafından 2001'de kurulan Aseksüel Görünürlüğü ve Eğitimi Ağı'dır (Asexual Visibility and Education Network) (AVEN).

şu kısım ilginç ki iyice dallanıp budaklanıyor;

Aseksüel kişiler, herhangi bir cinse yönelik cinsel çekim eksikliğine rağmen, tamamen romantik ilişkilerde bulunabilirler. Cinsel yönelim veya cinsel kimliğin romantik veya duygusal yönleri bakımından, kendilerini heteroseksüel, lezbiyen, gey, interseksüel veya aşağıdaki terimlerden biri olarak tanımlayabilirler:

aromantik: herkese yönelik romantik çekim eksikliği
biromantik (veya ambiromantik): erkeklere ve kadınlara yönelik romantik çekim (fakat aynı zamanda olmasa da olur) – biseksüelliğin romantik yönü
heteroromantik: kendinden farklı cinsiyetten olan kişilere yönelik romantik çekim – heteroseksüelliğin romantik yönü
homoromantik: kendisi ile aynı cinsiyetten olan kişilere yönelik romantik çekim – eşcinselliğin romantik yönü
panromantik: her cinsiyetten olan kişiye yönelik romantik çekim – panseksüelliğin romantik yönü
poliromantik: birden çok cinsiyete yönelik romantik çekim (fakat tüm cinsiyetlere değil). Poliseksüelliğin romantik yönü.
andromantik, gayneromantik ve ambiromantik: çekici gelen bireyin cinsiyetini ima etmeden yalnızca maskülenliği veya feminenliği ya da interseks/üçüncü cinsiyetten olmayı ifade eden kişilere yönelik romantik çekim; sıklıkla ikili olmayan bir cinsiyet kimliğine sahip aseksüeller tarafından kullanılır. androfili, gaynefili ve ambifilinin romantik yönü.

demiromantik veya demiseksüel: kendisini "gri romantik" veya "gri aseksüel" olarak tanımlayan kişi, çünkü bu kişiler yalnızca uygun istikrarlı veya büyük duygusal bağlantı oluştuğunda romantik veya cinsel çekim hissedebilirler. Kaynak



Seçim midir tercih midir tartışılır fakat cinsel tecrübe yaşamaya kalkıp olmadık sorunlarla karşılaştıktan sonra cinsellikten soğuyanlar da vardır kanaatimce.

+ hacı bakir misin daha 
- evet
+ mektebe gidelim mi ehihhihi senin için ilkokul benim için yüksek lisans ahahah
- yok almayayım ben asekseülim
+o ne layn
- hiiçç cinsel istek duymuyorum
+ nası olum çavuşu da mı tokatlamıyon yazık lan ona
- çavuş (o.O) haa yok olm
+ lan bi dene denemeden ne biliyorsun?

evet yukarıdaki konuşmayı olanca sokak dilinde aktarmaya çalıştım ahaah.

Linkini vereceğim bir kaynaktan bir alıntı yapıcam ki böyle düşünenlere kapak olsun;

İnsanların 'denemediysen, cinsellikten hoşlanıp hoşlanmadığını nereden bileceksin ki?' dediklerini anlatan Jenny, görüşünü "Peki heteroseksüelseniz, sizinle aynı cinsten bir insanla cinsel ilişkiyi denediniz mi hiç? Hoşlanmayacağınızı nereden biliyorsunuz? Biliyorsunuz, çünkü ilgilenmiyorsunuz, denemiş olmanız ya da olmamanız fark etmez, ilginizi çekmiyor" sözleriyle açıklıyor. (devamı için Kaynak)




Psikolog Ayşe Kayhan, “Hiç cinsel istek duymamak ciddi bir psikolojik sorundur” diyor, “Hormonal olarak libidonun düşüklüğü söz konusudur ve cinsel terapi ile tedavi edilmesi gerekir.” 


Yaşamının başından sonuna kadar libidosu düşük olan ya da belli bir yaştan sonra cinsel isteksizlik duymaya başlayan insanların da bir sorunla karşı karşıya olduklarını söyleyen Kayhan, “Cinsel isteksizlik aseksülliğe neden olur, ama her cinsel isteksizlik aseksüelliğe götürmez” diyor. Kaynak


konu ile ilgili yanlış veya eksik bir bilgi olursa yorum kısmından yazmayı unutmayın lütfen..

Yarın P - Panseksüel :)))


Ogaybende Blog Yazarı

LGBTTQİAPD - Tanıyoruz - İ - İnterseks


Selam;

Bir önceki yazımızda Q harfini yani Queer konusunu ele almıştık okumayanlar için tıkla ==> Q - Queer


LGBT şemsiyesi altındaki oluşumları incelemeye devam ediyoruz. Şimdiye kadar L-G-B-T ve Q' yu inceledik. Ve bana göre LGBT nin LGBT olarak kalması taraftarıyım şimdilik bakalım ilerleyen tanımlar bunu değiştirebilecek mi?

Peki İntersex - İnterseksüel Nedir?




Açıkca söyleyeyim şimdideye kadar yabancı olduğum bir durummuş. Zira ben interseksüelliği yani diğer adı ile hermafrodit olmayı çift cinsiyetli doğmak olarak biliyordum ki kısmen öyle ama içeriği biraz daha farklı. Ve şöyle düşünüyor idim "çocuk çift cinsiyetli doğuyor bakıyorlar erkeklik organı daha iyi gelişmiş ve çocuk erkek görünümünde ameliyat ile bu işi tamamlıyorlar" ya da "kadınlık organı iyi gelişmiş diğerine göre ve ona göre bir işlem uyguluyorlar" düşünüldüğünde doğan bebeğin ilerde nasıl bir eğiliminin olacağını bilmeden onun yerine karar vermek ne kadar doğrudur tartışılır. Tıpkı erkek çocuğuna mavi kız çocuğuna pembe elbiseler alınması gibi.

Her neyse bilmediğim bir konu hakkında daha fazla kafa karışıklığı yaratmadan işin uzmanlarından alıntılar yapıcam; İnterex bir arkadaşın blogundan öncelikle neymiş bu interseks olma durumu onu bi anlayalım;


İnterseksin tıbbi açıklaması “anormal üreme ve cinsiyet organlarıyla doğmuş olandır.” İnterseks bireyler birçok insandan daha farklı dış cinsiyet organlarına, iç üreme organlarına ve/veya iç salgı bezlerine sahiptirler. Tek tip “interseks beden” yoktur, toplum tarafından “anormal” farz edilmenin dışında ortak çok fazla bir şeyi olmayan çok çeşitli durumları kapsar. İnterseks kişilerin ortak özellikleri biyolojileri değil tıbbileştirilme deneyimleridir. Yani, biz birden fazla genetik durumu interseks şemsiyesi altında topluyoruz, interseks dediğimiz zaman tek genetik durumdan söz etmiyoruz.
İnterseks her interseks birey için bir kimlik kategorisi olmayabilir. Bazı interseks kişiler kendi kimliklerinin bir parçası şeklinde “interseks” kelimesini cinsel kimlik olarak kullanırken, bazıları da bunu bir tıbbi durum veya kendine özgü fiziksel durum olarak görmektedir. Bazı interseks bireyler kendilerini sıradan kadınlar ve erkekler olarak tanımlar ve yaşar. Gey, lezbiyen, biseksüel veya heteroseksüel yönelimli olabilirler ya da ikili cinsiyet sistemini reddederek kendilerini mevcut cinsel yönelim tanımlarına sokmayabilirler. Antroseksüel (insansevici) ya da panseksüel (tüm cinsel kimliklere cinsel arzu duyabilen) bazı intersekslerin cinsel yönelimlerini açıklamak için daha faydalı olabilir, örneğin romantik birliktelik yaşayan ve cinsel kimliklerini de interseks olarak tanımlayan iki interseksin yönelimini bu tanımlara sokabiliriz.
Interseks durumlar tıp âleminde “cinsiyet gelişim bozukluğu” olarak da bilinir.
Bunun yanı sıra bazı kişiler fiziken interseks olmasalar bile ruhen kendilerini birden fazla cinsiyete ait hissedebilir, bu kişilerin de kendilerini interseks olarak tanımlamaları için bizce bir problem olmasa da böyle kişiler için bigender (iki cinsiyetli), agender (cinsiyetsiz), genderqueer (cinsiyet rollerini eğip büken, kendisinde tüm cinsel kimlikleri karıştırarak birleştiren) gibi başka tanımlar da vardır. Fiziken interseks bir birey de kendini kadın ya da erkeğin yanı sıra bu tanımlardan birine dahil edebilir.
Alıntıladığım blog tamamen interseks bireylere ayrılmış bir blog. Blogun linkini vereyim merak edenler ve interseks bireyleri daha iyi tanımak isteyenler inceleyebilirler.






Aynı şekilde interseks blogun sahibi Tuna bu konu ile ilgi bianet.org' un sorularını cevaplamış yine vereceğim link üzerinden bu yazıyı da okuyabilirsiniz.



ve interseks bireyler LGBT çatısı altında seslerinin daha iyi çıkacağını düşündükleri için LGBT şemsiyesi altında örgütlenme yoluna gittiler. Öyleyse bundan böyle kendi LGBT şemsiyemi ben de LGBTİ olarak düzenliyorum;

konu ile ilgili yanlış veya eksik bir bilgi olursa yorum kısmından yazmayı unutmayın lütfen..

Yarın A :)))
Ogaybende Blog Yazarı

LGBTTQİAPD - Tanıyoruz - Q - Questioning - Queer


Selam;

Bir önceki yazımızda T harfini yani Transeksüel - Travesti = Trans Birey konusunu ele almıştık okumayanlar için tıkla ==> T - Trans Birey

Yakında LGBTQİAOPRSVBRESDDLGSFHĞSDkHYSĞL olup gidecek tüm cinsiyet ve cinsel yönelim olarak ötekileştirilmiş bireyleri bir arada toplayacağız diye lol. Ben LGBT yeterli diye düşünüyorum hadi A da olabilir aseksüel. Diğerleri ise bu başlıklar altında alt başlıklara bölüştürülebilecek cinsten belki de değil ben de tam olarak bilmiyorum. Yazı serisi sonunda düşüncelerimi yazıcam.

Peki QUEER nedir?




Okunduğu şekilde (kuir) olarakta sağda solda rastlayacağınız bu terim; ingilizce de "garip, tuhaf, acayip" anlamına gelir ve eşcinselleri aşağılamak için kullanılır idi. (ibne gibi) 

Dünyam eşcinselleri queer kelimesini "aşağılama" olarak kullanılmasından kurtararak "öyleysek öyleyiz ayh kime ne" mihvalinden :) kelimeye sahip çıktı ve bugün queer kelimesini kendileri için rahatlıkla söyleyebiliyor hale geldiler.

Aynı şekilde yurdum eşcinselleri de "ibne" kelimesini düştüğü "aşağılama" çukurundan kurtarırmıyız ki diyerek sahiplenme yolunda adımlar atmaktadır.

Questioning: sorgulama; queer kelimesi her ne kadar eşcinseller için kullanılsa da, sahiplenen de var sahiplenmeyende biz eşcinseller arasında. Ben eşcinsel olarak zaten normal (!) sayılan şeylere karşı duruyorum bunu farklı olarak adlandırmanın ne anlamı var diyebiliriz.

Queer; her şeyi sorgulayan, belli kalıpları kabul etmeyen, sınırları olmayan, cinsel kimlik, cinsel yönelim gibi şeylere takılmayan ve sorgulamayan, normal diye bir şeyin olmadığını söyleyen kişiler için kullanılır oldu. Yani bu yelpazenin içine heteroseksüel de girer, eşcinsel de girer, trans birey de girer, biseksüel de girer. Daha iyi açıklayabilmek için belli kaynaklarda neler denilmiş bakalım;





Oldukça karmaşık ve üzerinde düşünülesi bir konu. temel olarak cinsiyet rollerinin ve kadın, erkek, heteroseksüel, gey, lezbiyen, biseksüel, transseksüel, aseksüel, demiseksüel, interseksüel, poliseksüel, panseksüel ve daha bir çok yönelim, cinsiyet kimliği ve cinsiyet sınıflandırmasının yapaylığını öne sürer. queer teoriye göre yalnızca kişi ve kişinin yönelimi vardır ve bu yönelimler yaşayan, yaşamış ve yaşayacak olan insanların sayısı kadardır. gerek cinsiyetler gerekse sınıflandırılmış cinsel yönelimler reddedilebilir ve bu bize zarar vermez. 

kişi hayatı boyunca aynı tür ilişki yaşasa bile kendisini cinsiyetsiz ve yönelimsiz olarak tanımlayabilir. tabi bu "cinsiyetsiz tanımlama" yaşanan kültür sonucundadır. aslında queer kişinin cinsiyeti olup olmamasıyla ilgili bir derdi yoktur. 

queer için dünyada heteroseksüel olarak adlandırılan tanıma birebir uyan insanlar da teorik olarak var olabilmesine rağmen, ayrıntıya inildiğinde bu birebir uygunluğu sağlayan kişilerin çok az olduğu görülecektir. aynı durum gey lezbiyen ve envai çeşit diğer yönelim ve cinsiyet için de geçerlidir.


kısaca ve kabaca, her insanın kendine has bir cinsel kimliği vardır.



Tüm yönelimlerin cinsel kimliklerin inşa edildiğini, değişken ve belirsiz olan bu yapıların kesin ve net şekilde belirlenemeyeceğini söyler özetin özetiyle ...

kimi eşcinsel aktivist queer söylemden rahatsız olur çünkü queer teori cinsel anlamda "kimlik" kavramına karşıdır kimliksizlik kavramı queer'i açıklayan bir tanımlamadır.

---

Cinsiyetlerin tanımladığı kimliklerin baskıcı olduğu ve bunların –kimlik politikası yapanlarca- sınırlarının çizildiği kadar sabit ve net olamayabileceği öngörüsüyle ortaya çıkan teori. “normal”i kuran kuruluş ve kurumların işleyiş yapısını sorgular. toplumsal cinsiyet ile ilgili her türlü etiket ve kategoriye karşı durur.

---

genelde eşcinselleri ifade eden bir anlamı var sanılıyor ama aslında eşcinsel, biseksüel, heteroseksüel tüm bu yönelimleri ve bunların sınırlayan kalıpları rededden anlamına gelmekte. bu yönelim kalıplarının kişilerin gerçekliğini net olarak anlatamayacağını savunur queer kişi. bu bakımdan eşcinseler tarafından sahiplenilmiş ve onların kendilerini ifade etmede kullandıkları bir terimden ziyade, gerçekte tüm bu baskıcı yönelim kalıplarını reddeden, kişilerin cinselliğini belirlemede net olamayacağını anlatan bir anlama sahip..



Son olarak queer; oldukça geniş bir çatı. Herkesin cinsel yönelimine indiğimiz zaman çok farklı şeyler çıkacaktır. Erkek veya kadın olarak etiketleyemezsiniz, diyor şöyle bir tehlike de ortaya çıkıyor mu acaba? ölüsevii, pedefoli gibi kavramları da mı hoş görüyor acaba :/ ilginç, karışık, acaip.

Ben kendimi Queer olarak tanımlamıyorum. Erkek seven bir erkek olarak şemsiyeyi LGBT olarak tanımlamaya devam ediyorum, bakalım diğer harfleri inceledikçe bu düşüncem değişecek mi?

Q bizimla değilsin lol

konu ile ilgili yanlış veya eksik bir bilgi olursa yorum kısmından yazmayı unutmayın lütfen..

Yarın İ :)))
Ogaybende Blog Yazarı

LGBTTQİAPD - Tanıyoruz - TT - Travesti - Transeksüel - Transgender


Selam;

Bir önceki yazımızda B harfini yani Biseksüel konusunu ele almıştık okumayanlar için tıkla ==> B- Biseksüel

Yakında LGBTQİAOPRSVBRESDDLGSFHĞSDkHYSĞL olup gidecek tüm cinsiyet ve cinsel yönelim olarak ötekileştirilmiş bireyleri bir arada toplayacağız diye lol. Ben LGBT yeterli diye düşünüyorum hadi A da olabilir aseksüel. Diğerleri ise bu başlıklar altında alt başlıklara bölüştürülebilecek cinsten belki de değil ben de tam olarak bilmiyorum. 

Peki TRANSGENDER nedir?


Lgbt şemsiyesi altındaki ötekileştirilmeye en müsait başlık bu olsa gerek. Zira hem toplum tarafından hem de eşcinseller tarafından transfobik olduğumuz bir gerçek. Bu fobiyide ancak onları daha yakından tanıyarak yenebiliriz diye düşünüyorum. Trans bireyler arasında da "eşcinsellere karşı" ayrımcı tutum yok diyemeyiz açıkcası. 

- Yani sen benim bahçeme girme ben de senin bahçene
- Sen eşcinelsin, ben değilim arasındaki farkı bil 

gibi düşüncelere sahip olabiliyorlar. Bir ara LGBTT deniliyor idi, zira Travesti ve Transeksüel ayrı kategori olarak görülüyor idi. Ayrı görülmesi gerekir gerekmez orasını bilemeyeceğim ama son zamanlarda TRANS adı altında toplandı. LGBT oldu. Peki nedir başlıklar bildiğim, okuduğum kadarıyla ele alayım;

Transeksüel:



Efenim LGBT çatısı altında hep cinsel yönelimi konu aldık, alıyoruz. Trans birey olmak ise cinsel kimlik ile alakalı. 

Erkek cinsel bedeninde doğan bir erkek kendini biyolojik olarak kadın, Kadın cinsel bedeninde doğmuş bir kadın ise kendini erkek olarak tanımlamaktadır. Ait olduğu cinsel bedenin kendisine ait olmadığını; duygusal, biyolojik ve cinsel kimlik olarak hissettiği bedene sahip olmayı arzuladığını bilmekteyiz.



Transeksüel; ameliyat olarak istediği bedene sahip olmuş ve dönüşümünü tamamlamış kişilere denir iken toplumumuzda, travesti ise ameliyat olmayıp ait olduğu bedende kalarak sahip olmak istediği bedene kısmen dönüşen kişiler için kullanılmıştır. Travesti kavramı biraz daha karışık aslında. Toplum tarafından travestiye de, transeksüele de, crossdressere de, draq queen'e de genel olarak traveti denildiği için kafalar karışmakta.

Transeksüellere örnek verecek olursak; Bülent ERSOY'u örnek verebiliriz. 

Transeksüelliği islam dini de kabul etmektedir. Kişi cinsel kimliğini değiştirip ait olduğu kimliğin yükümlülüğünü yerine getirdikten sonra problem yok demektedir bildiğim kadarıyla.

Travesti:



Efenim; travesti ya da travestizm genellikle cinsel haz almak amacıyla karşı cinsin kıyafetlerini giymek olarak adlandırılmaktadır. Çoğunlukla da erkekler arasında yaygındır denilmektedir vilipedia'da. Yani travesti bir birey heteroseksüelde olabilir, eşcinsel bir bireyde. Burada devreye cinsel haz ve fetişizm girmektedir. Normal yaşamında ait olduğu kimlik gibi yaşayıp iş seks veya fantaziye geldiği zaman kadın kıyafeti giymekten hoşlanma durumu gibi. 

Travesti başlığının alt başlığı olduğunu düşündüğüm 2 kavram daha var;

Crossdresser (kısaca CD), karşı cins ile özdeşleşmiş kıyafetleri giyen kimse. Kadın ise erkek kıyafetleri, erkek ise kadın kıyafetleri giyen kimsedir. Kavram, kıyafetlerin yanısıra, karşı cins ile özdeşleşmiş aksesuarları; saç, sakal, bıyık, kaş modellerini ve makyajı da kapsar. Crossdresser kimseler bunu cinsel yönelimlerinin bir sonucu olarak yapabilecekleri gibi; kimliklerini gizlemek, herhangi bir sanat gösterisinde yer almak ya da cinsel bir fetiş olarak da yapabilirler. Kaynak

Drag queen, çoğunlukla eğlendirmek amacı ile kadın gibi giyinen ve genelde bir karikatür kadın gibi davranan bir erkektir. Filmlerde rol almış profesyonellerden, drag'i sadece bir kez deneyen kişilere, birçok drag sanatçı türü vardır. Çoğu drag queen gey erkek olmakla birlikte çeşitli sebeplerden dolayı drag yapan her cinsiyet ve her cinsel yönelimden sanatçılar vardır.


Genel olarak drag queenler kadın cinsiyet rolüne göre giyinir ve komik, dramatik veya hicivsel bir etki yaratmak için makyaj veya göz kirpikleri gibi geleneksel olarak kadınlarla özdeşleşmiş bazı özelliklerini abartırlar. Diğer drag sanatçıların arasında drag king'ler, yani erkek rolünde oynayan kadınlar; faux queen'ler, yani drag queenlere benzemek için abartılı şekilde giyinen kadınlar ve faux king'ler, yani drag king'leri taklit eden bir şekilde giyinen erkekler vardır. Kaynak

Draq Queen' e örnek Sevgili Seyfi DURSUNOĞLU' nu, nam-ı diğer Huysuz Virjin' i gösterebiliriz.



Evet sizinde kafanız karıştı dimi karışmasın o yüzden tek kalemde Trans Birey demek en güzeli ;) Zira kendisi transeksüel olupta ameliyat olmamış / olamamış bir bireye sen "travestisin" ya da "sen erkeksin bak sikin var" (özür) diyemeyiz. kapiş. Bu vesile ile Transeksüellik kavramını oldukça güzel açıkladığını düşünüdüğüm bir siteden daha alıntı yapıyorum;

Transseksüel, kendisini karşı cinse ait hisseden, karşı cinse benzeme isteği duyan veya kendisini karşı cinsten biriymiş gibi hisseden kişilere verilen addır. 

Transeksüel hem erkek hem de kadın için geçerlidir. Yani kişi erkek olduğu halde kadın olmayı isteyebilir, kadın olduğu halde erkek olmayı isteyebilir. Ancak transeksüel, daha çok ruhsal eğilimler için belirleyici bir kelimedir. Kişinin davranışlarından çok iç dünyasında kendisini karşı cinsten biri gibi görmesi, hissetmesidir. Bu yüzden transeksüelleri dış görünüşlerinden belirlemek söz konusu değildir. Çünkü kendilerini karşı cinsten hissettiklerini dış görünüşlerine her zaman yansıtmazlar.

Halk arasında travesti ameliyatla kadın olmamış, yalnızca dış görünümü ve davranışlarıyla kadın kimliğine bürünenleri; transeksüel de giyim ve davranışlardan öte ameliyatla kadın olanları belirlemek için kullanılan yerleşmiş kelimeler olmasına rağmen aslında ameliyat olmuş ya da olmamış kadın veya erkek için böyle bir ayrıma gidilecek bir kelime yoktur. Kaynak



Bu konu hakkında ve merak ettiğiniz diğer "trans bireyler nasıl yaşar, neler düşünür" gibi sorularınıza cevap bulabileceğiniz bir site; Ben de varım: Trans kadın!


konu ile ilgili yanlış veya eksik bir bilgi olursa yorum kısmından yazmayı unutmayın lütfen..

Yarın Queer için tıkla :)))
Ogaybende Blog Yazarı

LGBTTQİAPD - Tanıyoruz - B - Biseksüel


Selam;

Bir önceki yazımızda G harfini yani Gay konusunu ele almıştık okumayanlar için tıkla ==> G - Gay

Oradaki ilk paragrafı aynen alıyorum zira ben öyle düşünüyorum. Bakalım yazı sonunda düşüncelerim değişecek mi :)

Yakında LGBTQİAOPRSVBRESDDLGSFHĞSDkHYSĞL olup gidecek tüm cinsiyet ve cinsel yönelim olarak ötekileştirilmiş bireyleri bir arada toplayacağız diye lol. Ben LGBT yeterli diye düşünüyorum hadi A da olabilir aseksüel. Diğerleri ise bu başlıklar altında alt başlıklara bölüştürülebilecek cinsten belki de değil ben de tam olarak bilmiyorum. 

Peki BİSEKSÜEL nedir?



Evet Lgbt ailesinin en çetrefilli konusu bu olsa gerek. Zira eşcinseller arasında en fazla ötekileştirilen ! yönelimlerden birisi olarak ipi gögüsler :)

Biseksüel; kısaca, duygusal ve cinsel olarak hem kendi cinsine hem de karşı cinse ilgi duyan kişi demek.

Geyler arasında biseksüel olayı fazla tasvip edilmiyor. Açgözlülük, erkek seviyorsan erkek kadın seviyorsan kadın ne o öyle her çiçekten bal alırım ayakları, seks düşkünü, güvenilmez, sadakatsiz olarak mimlene biliyor. 

Çoğu gay ise kendini keşfettiği zamanlarda ve kaçış noktası aradığında kendisini biseksüel olarak adlandırıyor. İşin aslı gay olmayı kendine yakıştıramıyor. "Ben sikiciyim oğlum kadın - erkek farketmez alayına" kafasında yaşayabiliyor. Biseksüel - Gay olarak kendilerini tanımlamaya başlıyorlar vs. Bi - Gay; biseksüelim ama gay tarafım daha ağır basıyor konumuna geçiyor en sonunda ise ben gayim diyebiliyorlar.

Bir biseksüel ile birlikte olan kişi; acaba beni aldatabilir mi beğeni sıkalası çok fazla o yüzden hiç başlamayayım bu işe diye düşünebiliyor. (sanki aşk - beğeni istekle oluyor)

Sonuç olarak biseksüel bireyler özellikle eşcinseller arasında fazla samimi ve aşık olunası bir noktada durmuyor. Bir ara Okan Bayülgen'in yine eşcinsellik ile ilgili bir programında denk gelmişti telefon ile birisi bağlanmıştı (biseksüellerden nefret ediyorum oh ne ala memleket canın istedimi erkeüğe canın istedimi kadına gidiyorsun götün sıkıştı mı evlenip çekliliyorsun) şeklinde bir cümle kurmuştu hiç unutmam :D Okan o zamanlar tam bir lubun aktivisti idi hormonlu domatese aday olmasına sinirlenip "bunlara bir şey yaramaz bee" diye köpürse de o ödülü haketti ödül almasına gerekçe olan sözleri ile. 

O kadar program yapmışsın Okancım halen neyin ne olduğunun farkında değilsin demek ki lol



yine ekşisözlükten aldığım bir girdi buyrun efenim;

riyakar-seksüel...

bütün cinsel yönelimler içinde; 

en küstah (güya her insanı sevip aşık oluyorlar ya, cinsellik anlamında herkesten üstün ve gelişmiş olanlar kendileri oluyor o yüzden, hem kadını hem erkeği sevebilmek, hepsiyle dilediğince yatıp kalkabilmek bir lütuftur, kimse anlayamaz bu özel durumu vs. vs. sevgi pıtırcığı hepsi, evrenin en büyük hümanistleri onlar), 

en şımarık (hem kadını hem erkeği sevebilecek kapasite bizde, siz kendiniz yapamıyorsunuz diye bize laf etmeyin, o sizin derdiniz, biz herkesleri ve bütün insanları sevebiliyoruz, üstünüz, en çok da o gayler dışlıyor ya bizi, anlamak mümkün değil vs.) 

ve en ikiyüzlü (seneler boyunca hemcinsiyle gönül eğlendirdikten sonra birden bire karşı cinsle evlenip heteroseksüelden daha azılı heteroseksüel olunca "e biz biseksüeliz zaten, kendi yönelimimize ters bir şey yapmıyoruz ki, tabii ki evlenip çoluk çocuğa karışacağız, ne var ki bunda. gay olmak utanılacak bir şey değil, haklarınızı sonuna kadar savunun, biz o sırada muhafazakar türk aile yapısının götünü en içten duygularımızla yalayıp çoluk çocuk yetiştirelim, herkes bizi heteroseksüel bilsin, ama size de çok bilmiş bir şekilde nasıl gayler olmanız gerektiği konusunda akıl verelim) olan kimselerdir. 

hele "gayler bizi anlamıyor, onlar bile bizi dışlıyor, ne kadar acı" gibisinden ağlanmaları vardır ki oracıkta suratlarına kusma isteği uyandırır insanda. sanki aklı mantığı yerinde olan bir gayin başka bir şey yapması ve kendilerine karşı başka bir tavır alması mümkünmüş gibi. velhasılı kelam evlerden ıraktırlar ve dahası her yerdedirler. çünkü kolaydır, bahaneleri dünden hazırdır. her haltı seve seve ve gerine gerine yerlerken kendileri için bekledikleri anlayışı asıl kendileri gerçekten ihtiyacı olanlara gösterip insan olsunlar bence. belki ancak o zaman bir nebze katlanılabilir olur bu eşcinselcilik oyunları. 


tanım : gezi parkı olayları sırasında direnişçilerin yanındaymış ve samimiymiş gibi göründükten sonra ilk fırsatta başbakan'ın götünü yalamaya koşan şafak sezer gibidirler. lgbt haklarını ve cinsel özgürlükleri samimiyetle (!!!) savunmaları karşı cinsten bir sevgili yapıp cümle alemin içinde hemcinsiyle yapamadıkları her şeyi yaparak seve seve heteroseksüellerden biriymiş gibi davranana ya da evlenip barklanana kadardır. muktedir sistemin çarkına ayak uydurmak zaten fıtratlarında vardır ve savunması da hemcinsleriyle takıldıkları günlerde dahi çoktan hazırdır. günü gelene kadar çok özgürlükçü, çok modern ve çok hümanistmiş gibi ortam yaparak "aydıncılık" oynarlar. şafak sezer gibi... (Kaynak)





konu ile ilgili yanlış veya eksik bir bilgi olursa yorum kısmından yazmayı unutmayın lütfen..

Yarın T :)))

Edit Edit Edit:

Şöyle bir ekleme yapmak istiyorum ki yorumda da belirttim, yukarıda yadıklarım benim biseksüeller hakkındaki düşüncelerimi yansıtmıyor.

Yazıyı yazıp bitirdikten sonra bende mi öyle düşündüm, sanki bifobik gibi yazmışım ve bu düşünceleri destekliyormuşum gibi algılanabilir dedim. Ama tekrar okuduğumda "yakıştıramıyor" - "düşünmüyor" - "düşünüyor" gibi kelimeler kullandım yani "yakıştıramıyorum" - "düşünmüyorum" - "düşünüyorum" gibi sahiplenici cümleler kullanmadım.

Ben biseksüelliğin genel olarak ülkemizde nasıl algılandığına paralel olarak paylaşımda bulundum. Elbette bir genelleme yapılamaz hatta LGBT şemsiyesinin altındaki hiç bir birey için bir genelleme yapılamaz. Biseksüeller böyle değildir diyenler için yukarıda yazılanların tersini düşünmeleri yeterli zaten. Yok aslında böyle değilizdir diyemem çünkü biseksüel değilim :) yok aslında böyle değillerdir demek isterim fakat bir biseksüel ile ilişkim olmadı :)

Sonuç olarak; biseksüel arkadaşlarımız yorumları ile bu tartışmaya katılırsa faydalı olur ;)
Ogaybende Blog Yazarı

LGBTTQİAPD - Tanıyoruz - G - Gay


Selam;

Bir önceki yazımızda L harfini yani Lezbiyen konusunu ele almıştık okumayanlar için tıkla ==> L - Lezbiyen

Oradaki ilk paragrafı aynen alıyorum zira ben öyle düşünüyorum. Bakalım yazı sonunda düşüncelerim değişecek mi :)

Yakında LGBTQİAOPRSVBRESDDLGSFHĞSDkHYSĞL olup gidecek tüm cinsiyet ve cinsel yönelim olarak ötekileştirilmiş bireyleri bir arada toplayacağız diye lol. Ben LGBT yeterli diye düşünüyorum hadi A da olabilir aseksüel. Diğerleri ise bu başlıklar altında alt başlıklara bölüştürülebilecek cinsten belki de değil ben de tam olarak bilmiyorum. 

Peki GAY nedir?




Sanırım üzerinde uzman olduğum / olduğumuz başlık bu olsa gerek ahaha. 

Cinsel kimliği erkek olup, cinsel yönelim olarak yine kendi cinsine yönelen erkekleri tanımlamak için kullanılıyor. İngilizce kökenli ve yanlış bilmiyorsam şen - şakrak anlamına geliyor.

Eşcinsel ise hem lezbiyen hem de gayler için kullanılan bir kelime malum adı üstünde kendi cinsine yönelen :)

Bakalım TDK ne diyor; hayret güzel açıklamış olayı.

"Duygusal veya cinsel olarak kendi cinsine ilgi duyan kimse. Homoseksüel.

Türkçe de daha çok ismi var tabi; götveren (adamların aklı fikri verip almakta ve bacak arasında olunca), ibne, ılık, homo, top, dönme, totoş, kırık, yuvarlak, o biçim vs. diye sıralabiliriz ve hepsi de bir aşağılama içeriyor farkında iseniz. Yine ingilizce de argo olarak faggot, queer de deniyor. 

İbne kelimesini temize çıkarmaya çalışıyorlar tıpkı queer gibi. İbne konusu hakkındaki düşüncelerim ise ==> şuradaki yazımda tıkla oku aaaa

Geyler arasında da feminen, maskülen tipler var. Bu konular ile ilgili de yazdığım için tekrar etmeyeceğim konumuz harf tanıma :P ==> feminenlik

yine roller olarak;

==> Arayış Ne? Roller ve ONS (Tek gecelik ilişki)
==> Full Aktifim Olayı, Pasifliğin Algılanması
==> Akitf ve Pasif Olma Sorunsalı (a, p, ap)

başlıklardaki yazılarımı okuyabilirsiniz.




konu ile ilgili yanlış veya eksik bir bilgi olursa yorum kısmından yazmayı unutmayın lütfen..

B harfi Biseksüel Tıkla :)))
Ogaybende Blog Yazarı