Bu site yetişkinlere yönelik bilgiler içermektedir. 18 yaşından küçükler için uygun değildir.

LGBTTQİAPD - Tanıyoruz - A - Aseksüel



Selam;

Bir önceki yazımızda İ harfini yani İnterseks konusunu ele almıştık okumayanlar için tıkla ==> İ - İnterseks


LGBT şemsiyesi altındaki oluşumları incelemeye devam ediyoruz. Şimdiye kadar L-G-B-T-Q ve İ harfini inceledik. LGBT nin LGBT olarak kalması taraftarı iken artık sonuna İ harfini de ekliyorum LGBTİ bakalım ilerleyen tanımlar bunu değiştirebilecek mi?

Peki Aseksüel Nedir?




Aseksüellik en kaba tabiri ile hiç bir şekilde herhangi bir cinse cinsel çekim duymayan kişilere deniyor. Lakin işin işine girip biraz okuyunca "farklı" tanımlarla karşılaşabiliyorsun. Örneğin kişi cinsel organdan ve birleşmeden hoşlanmıyor ama duygusal bir çekim duyabiliyor imiş.

Ayrıca Aseksüelliğin bir "tercih" olduğunu söyleyenlerin yanında "cinsel yönelim" olarak ele alanlar da var.

Bakalım kaynaklar neler diyor;

Aseksüellik; herhangi birine yönelik cinsel çekim eksikliği veya cinsel etkinlikteki ilgi düşüklüğü veya yokluğu. Bir cinsel yönelim eksikliği olarak veya heteroseksüellik, eşcinsellik ve interseksüellik yanındaki dördüncü bir varyasyon olarak düşünülebilir. 2004'te yapılan bir çalışmada aseksüelliğin yaygınlığı %1 olarak belirlenmiştir.

Aseksüellik, davranışsal ve genellikle bireyin kişisel veya dini inançları gibi unsurların üzerinde etkili olduğu, cinsel etkinlikten kaçınma ve bekarlıktan farklıdır; cinsel davranışın aksine, cinsel yönelimin "kalıcı" olduğuna inanılmaktadır. Bazı aseksüel kişiler romantik partnerlerini memnun etme arzusu ya da çocuk sahibi olma arzusu gibi çeşitli nedenler dolayısıyla, cinsel çekim veya seks arzusu eksikliğine rağmen cinsel etkinlikte bulunabilirler.

Bir cinsel yönelim olarak aseksüelliğin kabulü ve bilimsel araştırma alanı açısından halen oldukça yenidir, hem sosyoloji hem de psikoloji bakımından büyüyen bir araştırma alanı olarak gelişmeye başlamıştır. Bazı araştırmacıların aseksüelliğin bir cinsel yönelim olduğunu savunmasına karşın, bazı araştırmacılar ise aynı görüşte değildir.


İnternet ve sosyal medyanın ortaya çıkışından bu yana çeşitli aseksüel topluluklar oluşmaya başlamıştır. Bu topluluklardan en hızlı büyüyen ve en bilineni David Jay tarafından 2001'de kurulan Aseksüel Görünürlüğü ve Eğitimi Ağı'dır (Asexual Visibility and Education Network) (AVEN).

şu kısım ilginç ki iyice dallanıp budaklanıyor;

Aseksüel kişiler, herhangi bir cinse yönelik cinsel çekim eksikliğine rağmen, tamamen romantik ilişkilerde bulunabilirler. Cinsel yönelim veya cinsel kimliğin romantik veya duygusal yönleri bakımından, kendilerini heteroseksüel, lezbiyen, gey, interseksüel veya aşağıdaki terimlerden biri olarak tanımlayabilirler:

aromantik: herkese yönelik romantik çekim eksikliği
biromantik (veya ambiromantik): erkeklere ve kadınlara yönelik romantik çekim (fakat aynı zamanda olmasa da olur) – biseksüelliğin romantik yönü
heteroromantik: kendinden farklı cinsiyetten olan kişilere yönelik romantik çekim – heteroseksüelliğin romantik yönü
homoromantik: kendisi ile aynı cinsiyetten olan kişilere yönelik romantik çekim – eşcinselliğin romantik yönü
panromantik: her cinsiyetten olan kişiye yönelik romantik çekim – panseksüelliğin romantik yönü
poliromantik: birden çok cinsiyete yönelik romantik çekim (fakat tüm cinsiyetlere değil). Poliseksüelliğin romantik yönü.
andromantik, gayneromantik ve ambiromantik: çekici gelen bireyin cinsiyetini ima etmeden yalnızca maskülenliği veya feminenliği ya da interseks/üçüncü cinsiyetten olmayı ifade eden kişilere yönelik romantik çekim; sıklıkla ikili olmayan bir cinsiyet kimliğine sahip aseksüeller tarafından kullanılır. androfili, gaynefili ve ambifilinin romantik yönü.

demiromantik veya demiseksüel: kendisini "gri romantik" veya "gri aseksüel" olarak tanımlayan kişi, çünkü bu kişiler yalnızca uygun istikrarlı veya büyük duygusal bağlantı oluştuğunda romantik veya cinsel çekim hissedebilirler. Kaynak



Seçim midir tercih midir tartışılır fakat cinsel tecrübe yaşamaya kalkıp olmadık sorunlarla karşılaştıktan sonra cinsellikten soğuyanlar da vardır kanaatimce.

+ hacı bakir misin daha 
- evet
+ mektebe gidelim mi ehihhihi senin için ilkokul benim için yüksek lisans ahahah
- yok almayayım ben asekseülim
+o ne layn
- hiiçç cinsel istek duymuyorum
+ nası olum çavuşu da mı tokatlamıyon yazık lan ona
- çavuş (o.O) haa yok olm
+ lan bi dene denemeden ne biliyorsun?

evet yukarıdaki konuşmayı olanca sokak dilinde aktarmaya çalıştım ahaah.

Linkini vereceğim bir kaynaktan bir alıntı yapıcam ki böyle düşünenlere kapak olsun;

İnsanların 'denemediysen, cinsellikten hoşlanıp hoşlanmadığını nereden bileceksin ki?' dediklerini anlatan Jenny, görüşünü "Peki heteroseksüelseniz, sizinle aynı cinsten bir insanla cinsel ilişkiyi denediniz mi hiç? Hoşlanmayacağınızı nereden biliyorsunuz? Biliyorsunuz, çünkü ilgilenmiyorsunuz, denemiş olmanız ya da olmamanız fark etmez, ilginizi çekmiyor" sözleriyle açıklıyor. (devamı için Kaynak)




Psikolog Ayşe Kayhan, “Hiç cinsel istek duymamak ciddi bir psikolojik sorundur” diyor, “Hormonal olarak libidonun düşüklüğü söz konusudur ve cinsel terapi ile tedavi edilmesi gerekir.” 


Yaşamının başından sonuna kadar libidosu düşük olan ya da belli bir yaştan sonra cinsel isteksizlik duymaya başlayan insanların da bir sorunla karşı karşıya olduklarını söyleyen Kayhan, “Cinsel isteksizlik aseksülliğe neden olur, ama her cinsel isteksizlik aseksüelliğe götürmez” diyor. Kaynak


konu ile ilgili yanlış veya eksik bir bilgi olursa yorum kısmından yazmayı unutmayın lütfen..

Yarın P - Panseksüel :)))


Ogaybende Blog Yazarı

24 yorum:

  1. Derlenmiş toparlanmış kullanışlı ve anlaşılır. Harikasın

    YanıtlaSil
  2. Güzel bir derleme olmuş ama görsellerdeki çiftler neden hep mutsuz? Araya bir tanede sarılan çiftte iyi giderdi.:p

    Ve birşeyde eklemek istiyorum yazına; aseksüelin en basit tanımı herhangi bir kişiye cinsel çekim duymamak. Yani pek yaygın olmasalarda sevişmeyi seven ama belli bir insana cinsel çekim duymayan aseksüellerde var (Ali'ye Ayşe'ye ya da sokaktaki birine bakınca onlarla sevişme isteği duymuyor ama genel olarak sevişmek istiyor gibi).

    Ve de gri-seksüel/gri-romantik (Gray-A) ve demiseksüel/demiromantiklik aynı değil. :) Demi-seksüel/demi-romantikte aranda derin bir duygusal bağ olan birine karşı cinsel/romantik duygular hissedersin. Gray-a'ysa seksüellik ve aseksüellik arasındaki tüm yerlerdir.(Bellli durumlarda ya da belli kişilere karşı duygular hissetmek)

    Kendi içinde baya dallanıp budaklanan bir küme aslında aseksüellik.

    Neyse çok uzattım.:D Aromantik mi olduğuna bir türlü karar veremeyen bir aseksüel olarak çok teşekkür ediyorum bu yazın için.:D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim efenim asıl biz teşekkür ederiz yorumlarla katkıda bulunduğunuz için :)

      Sil
  3. ne garip cinsel çekimini ifade edersin "aaa olmaz çok yanlış olmaz öyle cık" derler "başınızı yesin ben aseksüelim dersin" hemen düzeltilmeli derler. bir karışma lan, sen benim kendimi tarif etmeme saygı duymuyorsun da senin gerzekliğine saygı duymamı nasıl bekliyorsun?

    tamam ayrılın. şu yerdeki peruğu ve kırık ökçeyi de alın. hadi herkes evine

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hahaha eflatuncum insanoğlu işte sıcak olur soğuk soğuk olur sıcak derler havaya da :)

      Sil
  4. Bu güzel ve anlamlı yazıdan çıkardığım sonuç demek k ki aseksueller de aşk acısı çekiyolarmış.

    YanıtlaSil
  5. Yanıtlar
    1. bir sonraki cevapta sorduğum soruyu cevaplayabilrisin o zaman canım :D

      Sil
  6. Tişikkürler, her ne kadar Down Sendromlu, Otizmli gibi farklı genetik yapıda insanlar olsa da insanın doğası itibariyle (hormonlar-biyolojik yapı) cinselliğe yatkın olması gerektiğini düşünüyorum. Genetik ya da hormonlar (adlandıramayacağım) bi farklılık olabilir aseksüel insanlarda. Aseksüel insanlar üzerindeki araştırmaları bilmiyorum. Yapılmamışsa incelenmeli. Şunu da eklemem gerek hormonal bozukluk demiyorum ama hormonlardaki ya da biyolojik yapıdaki farklılık tetikleyebilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet alaimisemacım aseksüellik ciden ilginç bir durum. Aslında merak ediyorum hoş yaptığım anket çalışması sonucu 15 günlük süre zarfında hiç aseksüel bir birey bloguma denk gelmemiş ya çok azlar ya da uğramadılar bilmiyorum. Merak ettiğim şey ise mastürbasyon dahi yapıp yapmadıkları konusunda?

      Sil
    2. tabii ki yapiyorlar, sacmalama. yeterince arastirma yapmadan yayinlanan sacma ve saygisiz bir yazi olmus. aseksuellik konusunu biraz daha arastirmani tavsiye etmek zorundayim

      Sil
    3. yazıdan çok senin bu yorumun saçma ve saygısız. Bu yorumu yazmak için harcadığın enerjiyi kendi bakış açından aseksüelliği anlatmaya harcasa idin daha faydalı olurdun.

      Sil
  7. Sevgili OGBD, blogunu geç keşfetmiş olmanın üzüntüsünü yaşıyorum. Üslubun çok yerinde ve çok tatlı. :) yaşadığım birkaç üzüntüden Son gay olduğum halde kendimi aseksüel hissediyorum ve bu kötü hissettiyor, boşlukta gibisin. Kendimi toparlamam için ne yapmamı önerirsin?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Tolga; hiç bir şey için geç değildir :)) Teşekkür ederim. Kendini toparlamak için olayları oluruna bırak hiç bir şeyi kafana takma illa bir şeyler yaşamam gerekiyor diye bir şey yok. Vucudun bedenen ve ruhen kendini yenilemesi gerekir sen de bunu fırsat bil ve yenilen ;)

      Sil
  8. Misal ben de buyum çok olmadı fark edeli ancak benim gibi insanların olması çok sevindirici ben hala o yüzde birlik kısma nasıl girdim diye düşünüyorum. Yazı için çok teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  9. Merhaba :) Yazını yeni gördüm, sorunu cevaplayacak bir aseksüel bulamamışsın çok zaman geçmesine rağmen, hemen yazayım dedim. Aseksüellerin de cinsel güdüleri olabilir ama bunu bi gereklilik olarak görmez mesela. Mastürbasyon yapabilir de yapmayabilir de. Inan hiçbir sınırı yok. Kimisi dokunulmaktan dahi hoşlanmaz kimisi öpüşmekten hoşlanır. Çizilmiş sınırları yok, aslında birçok şeyde olduğu gibi. Değinmiş olmana sevindim, teşekkürler yazı için. Başka sorun olursa cevaplayabilirim sanırım. :)

    YanıtlaSil
  10. Merhaba. Kendimi tanıma sürecinde bu yazınla karşılaşmış ve birileri bizden söz ettiği için çok mutlu olmuştum. Şimdi bir şeyler yazmak istiyorum. Hem insanlara ulaşmak için hem de aseksüellerin kendini tanıma sürecinde yalnız hissetmemeleri için. Fakat kendi kendime konuşmamak için birilerinin hesabımdan haberdar olması lazım. Ne yapmam gerektiğini bilemedim, ağın geniş olduğundan belki destek olursun diye düşündüm. Sadece twitterda aktif olacağım. Hesabım şu: Aseksüel Online (@OnlineAseksuel) adlı kişiye göz at: https://twitter.com/OnlineAseksuel?s=09

    Teşekkürler yazı için bu arada, gecikmiş olsam da :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, bu konuya ulaşanlar yorumlar kısmından senin twitter adresini de görecektir ;) Twitter da takip ettiklerini artırırsan geri dönüşler de olacaktır.

      Sil

Yaz yaz için de kalmasın