Bu site yetişkinlere yönelik bilgiler içermektedir. 18 yaşından küçükler için uygun değildir.

LGBTTQİAPD - Tanıyoruz - Q - Questioning - Queer


Selam;

Bir önceki yazımızda T harfini yani Transeksüel - Travesti = Trans Birey konusunu ele almıştık okumayanlar için tıkla ==> T - Trans Birey

Yakında LGBTQİAOPRSVBRESDDLGSFHĞSDkHYSĞL olup gidecek tüm cinsiyet ve cinsel yönelim olarak ötekileştirilmiş bireyleri bir arada toplayacağız diye lol. Ben LGBT yeterli diye düşünüyorum hadi A da olabilir aseksüel. Diğerleri ise bu başlıklar altında alt başlıklara bölüştürülebilecek cinsten belki de değil ben de tam olarak bilmiyorum. Yazı serisi sonunda düşüncelerimi yazıcam.

Peki QUEER nedir?




Okunduğu şekilde (kuir) olarakta sağda solda rastlayacağınız bu terim; ingilizce de "garip, tuhaf, acayip" anlamına gelir ve eşcinselleri aşağılamak için kullanılır idi. (ibne gibi) 

Dünyam eşcinselleri queer kelimesini "aşağılama" olarak kullanılmasından kurtararak "öyleysek öyleyiz ayh kime ne" mihvalinden :) kelimeye sahip çıktı ve bugün queer kelimesini kendileri için rahatlıkla söyleyebiliyor hale geldiler.

Aynı şekilde yurdum eşcinselleri de "ibne" kelimesini düştüğü "aşağılama" çukurundan kurtarırmıyız ki diyerek sahiplenme yolunda adımlar atmaktadır.

Questioning: sorgulama; queer kelimesi her ne kadar eşcinseller için kullanılsa da, sahiplenen de var sahiplenmeyende biz eşcinseller arasında. Ben eşcinsel olarak zaten normal (!) sayılan şeylere karşı duruyorum bunu farklı olarak adlandırmanın ne anlamı var diyebiliriz.

Queer; her şeyi sorgulayan, belli kalıpları kabul etmeyen, sınırları olmayan, cinsel kimlik, cinsel yönelim gibi şeylere takılmayan ve sorgulamayan, normal diye bir şeyin olmadığını söyleyen kişiler için kullanılır oldu. Yani bu yelpazenin içine heteroseksüel de girer, eşcinsel de girer, trans birey de girer, biseksüel de girer. Daha iyi açıklayabilmek için belli kaynaklarda neler denilmiş bakalım;





Oldukça karmaşık ve üzerinde düşünülesi bir konu. temel olarak cinsiyet rollerinin ve kadın, erkek, heteroseksüel, gey, lezbiyen, biseksüel, transseksüel, aseksüel, demiseksüel, interseksüel, poliseksüel, panseksüel ve daha bir çok yönelim, cinsiyet kimliği ve cinsiyet sınıflandırmasının yapaylığını öne sürer. queer teoriye göre yalnızca kişi ve kişinin yönelimi vardır ve bu yönelimler yaşayan, yaşamış ve yaşayacak olan insanların sayısı kadardır. gerek cinsiyetler gerekse sınıflandırılmış cinsel yönelimler reddedilebilir ve bu bize zarar vermez. 

kişi hayatı boyunca aynı tür ilişki yaşasa bile kendisini cinsiyetsiz ve yönelimsiz olarak tanımlayabilir. tabi bu "cinsiyetsiz tanımlama" yaşanan kültür sonucundadır. aslında queer kişinin cinsiyeti olup olmamasıyla ilgili bir derdi yoktur. 

queer için dünyada heteroseksüel olarak adlandırılan tanıma birebir uyan insanlar da teorik olarak var olabilmesine rağmen, ayrıntıya inildiğinde bu birebir uygunluğu sağlayan kişilerin çok az olduğu görülecektir. aynı durum gey lezbiyen ve envai çeşit diğer yönelim ve cinsiyet için de geçerlidir.


kısaca ve kabaca, her insanın kendine has bir cinsel kimliği vardır.



Tüm yönelimlerin cinsel kimliklerin inşa edildiğini, değişken ve belirsiz olan bu yapıların kesin ve net şekilde belirlenemeyeceğini söyler özetin özetiyle ...

kimi eşcinsel aktivist queer söylemden rahatsız olur çünkü queer teori cinsel anlamda "kimlik" kavramına karşıdır kimliksizlik kavramı queer'i açıklayan bir tanımlamadır.

---

Cinsiyetlerin tanımladığı kimliklerin baskıcı olduğu ve bunların –kimlik politikası yapanlarca- sınırlarının çizildiği kadar sabit ve net olamayabileceği öngörüsüyle ortaya çıkan teori. “normal”i kuran kuruluş ve kurumların işleyiş yapısını sorgular. toplumsal cinsiyet ile ilgili her türlü etiket ve kategoriye karşı durur.

---

genelde eşcinselleri ifade eden bir anlamı var sanılıyor ama aslında eşcinsel, biseksüel, heteroseksüel tüm bu yönelimleri ve bunların sınırlayan kalıpları rededden anlamına gelmekte. bu yönelim kalıplarının kişilerin gerçekliğini net olarak anlatamayacağını savunur queer kişi. bu bakımdan eşcinseler tarafından sahiplenilmiş ve onların kendilerini ifade etmede kullandıkları bir terimden ziyade, gerçekte tüm bu baskıcı yönelim kalıplarını reddeden, kişilerin cinselliğini belirlemede net olamayacağını anlatan bir anlama sahip..



Son olarak queer; oldukça geniş bir çatı. Herkesin cinsel yönelimine indiğimiz zaman çok farklı şeyler çıkacaktır. Erkek veya kadın olarak etiketleyemezsiniz, diyor şöyle bir tehlike de ortaya çıkıyor mu acaba? ölüsevii, pedefoli gibi kavramları da mı hoş görüyor acaba :/ ilginç, karışık, acaip.

Ben kendimi Queer olarak tanımlamıyorum. Erkek seven bir erkek olarak şemsiyeyi LGBT olarak tanımlamaya devam ediyorum, bakalım diğer harfleri inceledikçe bu düşüncem değişecek mi?

Q bizimla değilsin lol

konu ile ilgili yanlış veya eksik bir bilgi olursa yorum kısmından yazmayı unutmayın lütfen..

Yarın İ :)))
Ogaybende Blog Yazarı

17 yorum:

  1. Anlamlı .... :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senin son yazına bakılırsa seni tanımlamaya daha yakın gibi liseli ;)

      Sil
  2. "kimi eşcinsel aktivist queer söylemden rahatsız olur çünkü" biseksüelliği ve transseksüelliği de kabul ettiğinde eşcinselliğine tehdit geleceğini düşünür. ADETA... Sakinim -.-

    Ve gerçekten queer, üzerine teorem yazılan, kuramlar üretilen feccci geniş bir alan ve biraz daha akademik bir "harf"

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sanırım alıntıladığın kısmı yalnış yorumladın tiffycim, tüm kimliklere karşı olduğunu belirtmekte. Ve dediğin gibi queer oldukça geniş bir alan gibi duruyor yani "her türlü cinsel kimlik ve yönelime karşı" bu kadar isimlendirmeye ne gerek var bildiğimiz erkek acaba bildiğimiz erkek mi veya bildiğimiz kadın bildiğimiz kadın mı bunların çıkış noktası nedir? Bize göre hiç bir cinsiyet yoktur kıstılamayın herkes özgür kalsın gibi gibi bir anlam çıkmaktadır.

      Sonuç olarak normlar yok, din yok gibi her şeyi toptan reddetme adeta "sadece ben varım ben ne istersem o" gibi bir anlam çıkarıyorum ben şahsen yanlış da algılamış olabilirim bilemiyorum. Tam bir başkaldırı velhasılı.

      Sonuç olarak kafamdaki bazı değer yargılarıma ters düştü bu kelimenin "eşcinselliği" çağrıştırmaktan ziyade içine doldurulmaya çalışılan düşüncelerden dolayı beni ve düşüncelerimi tarif ettiğini söyleyemeyeceğim.

      Belki de yanlış düşünüyorum doğrusu şu diyene kadar birisi düşüncem bu ;)

      Sil
    2. yanlış yorumlama değil de yanlış ifade ettim diyelim. Aslında demek istediğim queere karşı(ama bildiğin KAARRŞI yani) eşcinseller biseksüellik ve transeksüelliğe de karşı. Onlar için varsa yoksa homo varsa yoksa koli... Demeye çalıştım. Öhö :P

      Yok annem sana bir şey der miyim ben, yerim seni kuzum benim. Bidenem. Meleyim. :*

      Sil
  3. Selam,
    Kendini queer olarak tanımlayan insanlar da aydınlatırsa birçok soru işaretine daha cevap bulunmuş olur bu şekilde.
    Benim takıldığım konu, queer bireyler lgbt kavramına mı karşı duruyorlar yoksa "kavramlara takılmadan hayatı hissettiğim gibi yaşıyorum" modu mu?
    Ikincisiyse eger, yine de kendilerini tanımlamak için kalıp ifadeler kullanmış olmuyorlar mı?
    Cahillikten öldüm, ama yapacak bişey yok.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bana göre 2. önerge gibi duruyor. :) ama dediğin gibi kendini queer olarak tanımlayan insanların daha aydınlatıcı olması gerekiyor.

      Sil
  4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  5. Merhaba Sinan Merhaba Blog dünyası ben Paulo sizinle daha tanışmadık. Bu yorumu bir tanışma mesajı olarak görün lütfen. Öncelikle Sinan'a bilgilendirici yazıları ve eğlendrici samimi paylaşımları için çok teşekkür ederim burada paylaşımda bulunan Kaan Arer, MissTiffany cim ve tabiki de sen O gay bende'cim neredeyse 2 gündür bloglarınızı takip ediyorum seçime yaklaşmış belediye başkanı uslubumu bi kenera bırakayım uzun lafın kısası bir süre burada başınızı şişiricem efenim ^.^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hehe hoşgeldin tatlım, geç buyur şöyle otur bir soluklan sonra sana blogumun odalarını gezdireyim (ahahaha)

      Sil
    2. Son olarak yatak odasını gezdir heycanlı olur lol. Bu lol senden bulaştı ")

      Sil
    3. (o.O) ben direk oradan başlamayı düşünüyordum ama sonra mutfak, tezgah üstü, falan derken ahahahaha :D

      Sil
    4. Ben fazla abartmamışken mutfak ve salonla yetinsem iyi olur ehi :D

      Sil
  6. Yazının başlarında hmm demek ki böyleymiş diye yazıyı anladığım için gurur duysam da sonlara doğru işyerine gelen yaquşuqlu turistlere yaptığım gibi ehe agu agu asdfghjllhf yaptım :/ yinede kueeğ (ingiliz aksanıylan) olmadığımı şey ettiğim için teşkürler amcacım o.O :-D :-D :-D

    Ayrıca bu yorumun kıymeti bilinsin amerikalı kızların şortları kadar kısa wifi çizigisiyle yazdım on defa göndermedi bu da on birinci

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. şimdi yorumuna cevap vetmeyecektim emme madem o kadar uğraştın yazmak için yazayım artık evt karışık bir durum aslında sonradan karıştırdılar içini doldurdular vs. +++ amca değil evladım dede diceksin hıh

      Sil

Yaz yaz için de kalmasın