Bu site yetişkinlere yönelik bilgiler içermektedir. 18 yaşından küçükler için uygun değildir.

The Normal Heart (2014)



Selam;

Filmi birçok yerde görmüş olabilirsiniz evet ve zorla izlettireceğiz :)) pişman olmazsınız. Eşcinseller olarak bugünlere gelirken ne tür badireler atlatıldığını görmek açısından izlenmeli. Şu an da ötekileştiriliyoruz, yok sayılıyoruz çoğu platformda ama eskiden olduğu gibi değil, en azından ABD nin çoğu eyaletinde ve Avrupa da. Milk filmi gibi bir grup aktivist insanın merdivenleri adım adım çıkarak ses getirmeye! çalışma çabaları ve karşılaşılan engeller. 

Bunların yanında film çok çok ayrı değerlendirilmeli. Ölüm var, göz yaşı var AIDS belası var hem de cinsiyet / yaş gözetmeksizin. Film; 80 lerin başında sadece eşcinseller arasındaki bir salgın hastalıkmış gibi görülüp üzerine eğilinmemesi sonucu bugüne kadar gelebilmiş ve halen de ölümlere sebep olan lanet hastalığı gözler önüne seriyor. 

AIDS sonucu ölenleri "eşcinseller, ahlaksızlar kendi ahlaksızlıklarının kurbanı" olarak görmeleri kan dondurucu. Hastalık ortaya çıktığında, milletin bu hastalık hakkında böyle düşündüğü çok güzel gözler önüne serilmiş. Anlaşılan Avrupa, ABD ye göre bu konu üzerine daha ilgili yaklaşmış.

Yeri gelmişken tek eşlilik olayına dikkat edilmeli ve mutlaka kondom (prezervatif) kullanılmalı. AIDS ile ilgili menü çubuğundan giderek diğer yazıları da okuyabilirsiniz.

Filmin bir çok kesim tarafından izleneceğine eminim bunu sağlayacak olanlar ise tabii ki oyuncu kadrosu ve yönetmeni.

Julia Roberts <3
Mark Ruffalo
Matt Bomer <3 <3 <3

Tiyatro oyunu The Normal Heart'ın tv filmi uyarlaması olan yapıtta 80'li yıllarda salgın şeklinde yayılan AIDS virüsüne karşı başlattığı kampanyayla dikkat çeken aktivist yazar Ned Weeks'in hikayesini konu ediniyor. Ned Weeks, erkek arkadaşı Felix ile birlikte bu virüse ve insanların kafalarındaki AIDS imajına karşı esaslı bir başkaldırış öyküsünü ortaya çıkarırlar. Dünyaya göstermeye çalıştıkları şeylerden biri de insanların zannettiğinin aksine AIDS'in eşcinsel birliktelikten doğan bir hastalık olmadığı gerçeğidir. Ned Weeks, kendi adımlarıyla başlattığı bu mücadelede, hastalığa karşı savaşan bir grubu da kurarak önemli bir figüre dönüşür. Beyazperde 



filmden bir kare Bruce rolündeki Taylor Kitsch sinir bozucu derece de Mustafa Ceceli' ye benziyor :)))

Film hakkındaki yorumları okurken bir bloga rastladım; hafifte olsa eşcinsellere karşı ön yargısını yıkmış gibi duran ama alt metinlerde halen bizleri anlayamamış bir blogger arkadaşımızın film hakkındaki düşüncesini de buraya aktarmak istiyorum;

Şahsen ben yıllarca eşcinselliğin değişik yönlerini düşünüp durdum ve kendimce bir sonuç çıkardım. Dünyaya insanlar siyah, beyaz olarak geldiği gibi kadın ve erkek olarak da gelebiliyor; ama bazı insanlar albino (araştırdım soydan geçen bir metobolizma hastalığı imiş) ile bazıları da eşcinsel olarak doğabiliyor. Biz bu insanlara sen niye böylesin deme hakkına sahip miyiz? Siyahilere yıllarca renklerinden dolayı işkence edilmişken yaşanılan bu durum sonradan eşcinsel insanlar üzerine dönmeye başladı. 

Siyahiler nasıl ki renklerinden dolayı isyan etmemeleri gerektiği gibi eşcinsellerinde biz böyle yaratıldık o zaman bize her şey mübah dememeleri gerekiyor. Eziyet edilen siyahilerin sabrı ile eşcinsellerin sabrı kadar bu insanlar karşısındaki tutumumuzda bizim sınavımız. Bu tür konuları tam analiz edebilmek için belki de bir eşcinselle görüşmek ve onun duygu ve düşüncelerini bilmek gerekiyor. Bazı eşcinsellerin bu yola sapmalarının genetik harici olduğunu düşündüğümüzde yeterli eğitim ve bilginin ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. Sadece bağırsak sorunundan dolayı kaşıntısı olan, "acaba" sorusuyla tercih değişikliğine giden insanlar olduğunu öğrendiğimde, bu konuya çok daha özenli yaklaşılması gerektiğini bir kez daha gördüm.

Bu türden filmler, bizleri bazı şeylere karşı hazır olmaya iten güzel örnekler olmalarına rağmen, oldukça rahatsız edici olduğunu da söylemeliyim. Film içerisindeki bazı sahneler herkesin kolay kolay kaldırabileceği türden değil. Birçok türdeş film izleyen bendeniz bile filmi bir çok kez bırakmayı düşündü.

diyerek devam etmiş arkadaşımız. filmsanatlezzet adlı blogunda. İlgili yazı kaynağı ise Kaynak

Elbette bu arkadaşı hedef olarak göstermek gibi bir düşüncem yok. Düşüncelerinde tamamen haksız ve eğer bu konuyu merak ediyor ise biraz araştırması gerekecek. Her şeyden önce Eşcinsel olmak bir seçim veya tercih değil. Keşke tercih etmek kadar kolay olsa idi. Yer yüzünde acı çeken, tek başına yaşamak ve ölmek zorunda kalan eşcinseller olmazdı. Canı istediği zaman karşı cins ile evlenmeyi tercih ! edebilirlerdi. Eşcinsellik bir genetik bozukluk ve hastalık olmadığı gibi bir tercih değil yönelimdir. Filmdeki iki erkeğin öpüşmesi veya yataktaki rollerinden ziyade arada işlenen Aşk'ı görmek tüm önyargılardan kurtulmak için bir adım olsa gerek.

Filme ait detaylı ve güzel bir başka inceleme yazısı için ise Sevgili Nick Smorty' nin film inceleme yazısını okuyabilirsiniz. 

Filmin imdb puanı; 8.1 benim ise 10 üzerinden 10 ;)

ve her zaman yaptığımız gibi bu filmin yakışıklısı ise tabii ki;




Tabii ki Matt Bomer :))

Ogaybende Blog Yazarı

19 yorum:

  1. Hehe bende 10 verirdim , hak ediyor :D

    YanıtlaSil
  2. ryan murhpy ve senin hatrına izlenir :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hehe teşekkür ederim :)) izledikten sonraki düşünceleri de alalım öyleyse ;)

      Sil
  3. ya o adam kartları biriktiriyordu ya hani ölenlerin :((
    Öff!!!
    <3
    LTBG filmler artmalı yaa,insanların bilinçlernmesi konusunda en azından.
    Gördük seninle cehaletin göz gezenini :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında baya bi LGBT filmi var önemli olan ses getirecek oyuncuların oynayıp geniş kitleler tarafından bu oyuncular için izlenmesi ://

      Sil
  4. Herkesin bize ve bizim birbirimize sırtımızı döndüğümüz zamanlardı, çok uzun bi süre önce de değil 30 yıl kadar önce. Unutulmaması gereken olaylar gerçekten. Julia Roberts'ın oyunculuğu MUAZZAM sırf o yüzden bile izlerdim hetero olsam :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Julia Roberts sayesinde izleyici yelpazesi oldukça geniş olacaktır zaten <3

      Sil
  5. "Sevgili" derken kimin sevgilisi diye düşünmeden edemiyor insan.
    Harbiden izlediğim en etkileyici gay filmlerden bi tanesi. Yorumuna, klavyene ve kurduğun "sevgili" köprüne sağlık.

    NOT: İnceleme konuk yazarıma ait. Bana sadece paylaşmak kaldı :)

    YanıtlaSil
  6. Tamam tamam. Hadi itiraf edin hangimiz odama böcek yerleştirildi. Eğer biriniz herhangi biriniz bir daha yazısını benim yazacağım film hakkında yazı yazarsa . Ahahahahaha şaka yaw şaka aslında böcek konusunda ciddiyim tapelerin falanda vardır şimdi sende.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen de yaz senin de duygularını okuyalım hep birlikte :)

      Sil
  7. Aslında ne çok insan var daha eşcinsellik nedir bilmeyen.En has eşcinsel -en has neyse - bile bazen bazı konuları değerlendirirken olaylara kalıpyargılarla yaklaşıp yanlış şeyler söyleyebiliyor. Eğitim de eğitim yani. Teşekkürler bu güzel değerlendirmen için :)

    YanıtlaSil
  8. Birkaç hafta evvel izlemiştik sevgiliyle, irite edici, çarpıcı, örneklerinden sıyrılan gerçekliğiyle öylece bitiverdi... 10'un hakkını veriyor kesinlikle... O kartvizitleri bir bir çöpe atma sahneleri! Anısı olan eşyalardan kolay kopamayan biri olduğum için o çocuğa bilendim biraz... (Temaya cuk diye otursa da ruhsuz herif! dedim içimden) Hala izlenmeyen yüzlerce film var... Bilmediğimiz ve duymadığımız...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. o zamanı iyi yansıtıyor aslında bir gün cüzdandasın bir gün çöpte o kadar, duyarsız ve duygusuz ://

      Sil
  9. bu sonbahar paylaştığın bütün filmleri izleyeceğim, eline sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, evet izlemeni tavsiye ederim ;)

      Sil
  10. Yazını görür görmez artık bunu izleyip öyle yorum yazacağım dedim. Çok perişan etti beni... İnsan cinsiyeti değil sadece aşkı ve hayat ile ölüm arasındaki ince çizgiyi düşünüyor. Herkesin izlemesi gereken filmlerden kesinlikle, çok iyi mesajlar da var. Anlayana tabii...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu tarz filmleri izlemeli, LGBT temalı her film alttan alttan mesajlar veriyor izleyiciye ;)

      Sil

Yaz yaz için de kalmasın