Bu site yetişkinlere yönelik bilgiler içermektedir. 18 yaşından küçükler için uygun değildir.

Aileye Açılmak ve Dolaptan Çıkmak - 3 -




<<< önceki bölüm için tıkla

Selam;

İlk 2 bölümde lafı biraz dolandırdık. Ama size yöneltilebilecek sorulara bir nebze örnek cevap olsun niteliğinde idi. İlerleyen zamanlarda (oha daha ne kadar yazacak) açılma örneklerini de burada paylaşıcam. (açılmadan kasıt aileye veya arkadaşa açılma yani başka bir şey gelemsin aklınıza ahahaha)

İlk yazımızda kendimize sorular sormuştuk;

- Peki neden ailemize açılmalıyız? Ya da neden açılmamalıyız? Kurduğumuz terazi de hangisi ağır basıyor, açılmak mı? Açılmamak mı? Ne getirecek - Ne götürecek?

- Ailemizi ne kadar tanıyoruz? Benim ailem modern görüşlüdür canım diye düşünürken, ok dönüp dolaşıp ailemizi gösterdiğinde ne olur? 

- Ama, ben, sen, o açılmaz ise bizler nasıl anlaşılır ve farklı olmadığımızı millete anlatırız mı? Bizi farklı görmeleri, belli kalıplar içerisine oturtmaları, belli steorotipler etrafında çakılı kalmaları görünür olmadığımızdan dolayı olmuyor mu?


Ailemize açılmalıyız çünkü;

* İleride gelebilecek evlenme baskılarının önüne geçebilmek için,
* Eşcinsellerin bilinenin aksine her yerde ve her kişilikte olabildiğini görmeleri için,
* Yalan bir hayat yaşamak zorunda kalmamak için,
* Homofobinin önüne geçmek için,
* Suçluluk duygusuna kapılmamak için,

(eklemek istedikleriniz olursa yorum kısmına yazınız)

Ailemize açılırken çok iyi düşünmeliyiz ve ona göre hareket etmeliyiz gerekirse açılmamalıyız çünkü;

* Nasıl tepki verebileceklerini bilemediğimiz için,
* Gözlerinin önüne direk yatak olayı ve cinsellik geleceğinden paniğe kapılabilecekleri için,
* Küçükken acaba tecavüze mi uğradı düşüncesine kapılabilecekleri için,
* Yanlış arkadaş ortamına suç bulabilecekleri için,
* İnternet ortamından bu duruma kapıldığınızı düşünebilecekleri için,
* Birilerine özendiğinizi sanabilecekleri için,
* Suçu! kendilerinde aramaya kalkacakları için,
* El alem ne der, sülalemiz duyarsa ne olur yandık bittik buhranlarına düşebilecekleri için,
* Ya soyumuz!, ya torun!, ya senin yaşlılığın yaşlanınca sana kim bakacak düşüncelerine kapılabilecekleri için,
* Size karşı davranışları 180 derece değişebileceği için, kafalarındaki suçluyu ve suçu bulana kadar size hayatı zindan edebilitesi oldukları için

çok iyi düşünüp öyle adımlar atmamız lazım. Tamamen bilinçli ve kontrollü, acele etmeden ilerlemek gerekir. Zira kendimiz eşcinselliğimizi (en azından çoğumuz) kabullenirken bile bir çok sıkıntı yaşadığımız bilerek, onlardan bu durumu pat diye kabullenmelerini beklemek veya bunu varsaymak bencillik olur. Kendimizi yetiştirdiğimiz gibi eğer gerekiyor ise onları da yetiştirmemiz gerekir.

Ailemizi ne kadar tanıyoruz sorusuna gelecek olursak;

Hepimiz ailemizi çok iyi tanıyoruz sanabiliriz kendimizi ama ne zaman oklar dönüp kendilerini gösterir o zaman 180 derece dönüş yaşdıklarına şahit olmamız olasıdır :). Zaten bir çoğumuzun sıkıntısı bu değil mi vah vah, tüh tüh, dediğimiz bir şeyin kendi başımıza geleceğini bilmeyiz. Hemen ötekileştiririz. Örneğin feminen bir delikanlıyı gören anne veya baba yanındakine fütursuzca "bak ya ne evlatlar var bunun babası yok mu benim evladım böyle olsa bla bla" diyebilmektedir. Sen ne biliyorsun ki bir gün senin evladın da o ötekileştirdiğin birisi gibi olmayacak !

O yüzden ailemizi iyi tanımamız lazım. Tanımaktan kasıt LGBTİ bireyler hakkındaki düşüncelerini. Ekranda ve çevresinde gördüğü eşcinsel veya LGBTİ birey için ne gibi düşünceler sarfediyor. (hoş ekranda da her gün varız ya!) +Anneler her şeyi bilir :))

Ve kendim huzur bulucam oh diyerek düşünmeden ve kontrolsüz adım atmamamız gerekiyor. Artıları eksileri örnekleri düşünmek lazım. Ama kendi içimizde de kaybolup gitmeden. Açılma örneklerini okuyun, araştırın sizi ve ailenizi nelerin beklediğini bilin. Bilinçli olun. Ayrıca açılma zamanı da çok önemli. Kendinizi yalnız hissettiğiniz zaman aileniz sizdeki farklılığı görecek ve "neyin var diye" soracaktır. Bu durumlarda kontrolü elinizden kaybetmeyin. 

Benim çocuğum belgeselini izleyin mutlaka. Zira bizler hep kendi gözümüzden bakarken belgeselde ailelerin gözünden bakılıyor. Peki ya onların hissettikleri?

Ve açılmaya karar verdiğiniz yaşta çok önemli bence. Ayaklarınızın yere basmaya başladığı zamanı seçmenizi isterim. Hatta ekonomik olarak bir şeyler kazanmaya başladığınız zamanı.

Ve unutmayın, illaki ailenize açılmanız gerekli diye de bir şey yok. Nasıl mutlu iseniz öyle kalın. Kimse size baskı yapamaz. Ailenizin ve sizin huzurunuz herkesten önemli. Bir başkası gelip bizlere "ben heteroyum yia" demediği gibi bizimde "ben eşcinselim" demek zorunluluğumuz yok bazı durumlar hariç. İşte evlilik olayı olsun, karı - kız muhabbeti olsun vs. Ne demek istediğimi anladınız? :))) Bu gibi durumlarda da "askerlik" - "kariyer" - "ayrı memlekette çalışma" - "çocuklara tahammül edemeyirum viyak biyak" gibi bahaneler ile günü kurtarmanız olası. :P

Bir sonraki yazı da ise, Coming out (dolaptan çıkma), arkadaşlara out olma, açılma artık adını ne koyarsanız ondan bahsetmeye çalışıcam, sonra örnekler...

devamı için tıkla... ;)
Ogaybende Blog Yazarı

9 yorum:

  1. Yazı çok güzel olmuş yalnız bir yer "anlatırız mı?" yazmışsın :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim umarım ihtiyacı olanların kafasında bazı şeylerin şekillenmeinde yardımcı olur. Olabilir şimdi tekrardn tarayamayacağım yazıyı o.O :))

      Sil
  2. Tüm seriyi okudum da yorum kirliliği olmasın diye sadece bu yazının altına yorum atıyorum. Gerçekten çok güzel bir dizi olmuş. Hani bazen ne yapacağımızı bilmeyiz de bir büyük bizi karşısına çekip "bak bu böyle olur" filan der ya, bu dizi de öyle olmuş işte. Açılmayı düşünmüyorum çünkü ailem über fobik. Ama açılmayı düşünen arkadaşlar için fazlasıyla öğretici ve kullanışlı. Bu zamana kadar yazdığın her yazı için teşekkür ederim kendi adıma. Kabullenirken her yazını hatim etmiştim ve farkında olmasan da üzerimde büyük emeğin var. Emeğine, kalemine, fikirlerine sağlık. (keza kaan arer, ona da teşekkür ediyorum bu arada)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu tarz mesajları görünce mutlu oluyorum, bende sana teşekkür ederim Quince Jam. Umarım her şey senin için daha da güzel olur.

      Sil
  3. kız melis, bu adamın yazılarını okuyarak bilgilenen varsa helal olsun. ayöl insan düşüncelerini ağzından çıktığı gibi mi yazar? azıcık düzenler, okunacak hale getirir filan. ay ben mi yaşlandım da konunun özünü yakalayayım derken 40 takla atıyorum?

    (eso beso burada anti-aging kremlerini yiyerek intihar etmeye çalışıyor.)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yavrum ben karşımdaki ile sohbet eder gibi yazıyorum o da yazının daha samimi olmasını sağlıyor bi kerem hıh bitirme tezi mi yazıyoruz burda da belli kalıplara uyucaz +melis söyle hanımına acil koca bulsun artık ne gelirse zengin bulamadı menopoza girdi girecek ://

      Sil
  4. Resme bak yha piramit üstünde tek göz . O hoooo oo . O Gay Mason çıktı ona mı yanayım ? İllumianaticiyi kendime örnek aldığıma mı yanayım ? .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ahahah Liselim nasıl baktığına göre değişir ben kapı deliğinden bakan bir göz görüyorum sen piramit + göz :)) (dervişin fikri neyse zikri de o hesabı :P) hem sen söyleyene kadar farkında bile değildim :D

      Sil
  5. Aileye eşcinsel olduğunu söylemek, kendini kabul ettikten ve kendine saygı duyduktan sonra yapılması gereken ilk şey gibi geliyor hep. Hatta herkese söyleyesi geliyor insanın ama biraz daha bilgilendikten, araştırma yaptıktan sonra bunun aslında tamamen normal olduğunu anlayınca o söyleme hırsı daha azalıyor. Bence azalması da iyi yani homofobik olup olmadığını bilmediğin ailene pat diye söyleyince hiç istemediğimiz şeyler olabilir :/

    YanıtlaSil

Yaz yaz için de kalmasın